Spitalele din judeţul Botoşani vor fi subfinanţate, potrivit noului contract care va fi încheiat cu Casa de Asigurări de Sănătate

Casa de Asigurari de Sanatate Botosani
Casa de Asigurari de Sanatate Botosani

Noua modalitate de finanţare stabilită de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate va duce spitalele la sapă de lemn. Reprezentanţii unităţilor spitaliceşti din judeţul Botoşani spun că indiferent că un spital va fi de categoria a V-a sau I-a, banii nu vor ajunge şi vor exista probleme în ceea ce priveşte achitarea salariilor angajaţilor. La nivelul judeţului, acţiunea de contractare a CAS cu furnizorii de servicii medicale se află în plină desfăşurare, iar în linii mari managerii spitalelor ştiu câţi bani vor primi. Potrivit unor surse neoficiale, spitalele încadrate în ultima categorie vor fi cele care vor avea cel mai mult de suferit din acest punct de vedere.

Nemulţumiri sunt deja şi în rândul spitalelor mari, de categoria I, care se plâng că nu le vor ajunge banii. Spitalele vor fi subfinanţate. Se vor acumula din nou datorii, tocmai ce am scăpat de ele, şi se va ajunge la disponibilizări şi la distrugerea sănătăţii botoşănenilor. Chiar dacă spitalul nostru ar trece şi la Spitalul Judeţean tot vor fi probleme cu banii„, a spus medicul Gabriel Oprişanu, directorul Spitalului de Psihiatrie.

La rândul său, şefa Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Rodica Huţuleac, spune că suma exactă care va fi alocată spitalelor din judeţul Botoşani va fi cunoscută abia după 1 iulie. În această perioadă, furnizorii de servicii medicale din judeţ sunt evaluaţi de comisii mixte ale CJAS,  ai Direcţiei de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor.

La ora actuală, sunt mai multe comisii care analizează situaţiile la nivel de judeţ ale furnizorilor de servicii medicale şi care stabilesc anumite lucruri. Până acum, era o comisie mixtă care stabilea cam tot, în mare. Acum sunt comisii diferite care stabilesc anumite lucruri, respectiv necesarul de medici, zonele deficitare pe specialităţi clinice la ambulator, pe specialităţi la spitale, procentele pentru zonă defavorizată la medicii de familie. Acum suntem în faza de negociere şi nu am încheiat deocamdată niciun contract”, a spus Rodica Huţuleac.

Potrivit unor surse neoficiale, majoritatea spitalelor nu se mai încadrează prin noul buget în procentul de 70% cheltuieli salariale şi asta pentru că finanţarea va fi mult mai mică. Acest lucru va duce cel mai probabil la reduceri de personal. De altfel, conducerile spitalelor din judeţul Botoşani au fost avertizate de către autorităţile sanitare la riscul la care se expun în momentul în care nu vor dori să se comaseze cu Spitalul Judeţean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *