Zeci de botoșăneni apelează la instanță pentru a putea obține certificate de deces pentru rudele lor care sunt dispărute de ceva timp sau despre care au certitudinea că au murit, fără însă a putea face dovada acestui fapt. Judecătoriile din Botoșani au avut și au în lucru numeroase dosare privind „declararea judecătorească a morții”, o procedură prevăzută de Codul de Procedură Civilă.
La Judecătoria Botoșani au fost înregistrate în 2023, patru solicitări de declarare judecătorească a morții, în timp ce în 2022 au fost trei astfel de cazuri, iar în 2021 au fost alte patru. Ultimul caz a fost înregistrat în luna decembrie.
În același timp, la Judecătoria Dorohoi au fost trei cazuri în 2022, în timp ce la Darabani au fost două cazuri, unul în 2023 și unul în 2021.
Ce spune Codul de Procedură Civilă
Potrivit normelor juridice românești, în cazul în care o persoană este dispărută şi există indicii că a încetat din viaţă, aceasta poate fi declarată moartă prin hotărâre judecătorească, la cererea oricărei persoane interesate, dacă au trecut cel puţin doi ani de la data primirii ultimelor informaţii sau indicii din care rezultă că era în viaţă.
Dacă data primirii ultimelor informaţii sau indicii despre cel dispărut nu se poate stabili cu exactitate, termenul de doi ani se socoteşte de la sfârşitul lunii în care s-au primit ultimele informaţii sau indicii, iar în cazul în care nu se poate stabili nici luna, de la sfârşitul anului calendaristic.
Cel dispărut în împrejurări deosebite, cum sunt inundaţiile, cutremurul, catastrofa de cale ferată ori aeriană, naufragiul, în cursul unor fapte de război sau într-o altă împrejurare asemănătoare, ce îndreptăţeşte a se presupune decesul, poate fi declarat mort, dacă au trecut cel puţin șase luni de la data împrejurării în care a avut loc dispariţia.
Cel declarat mort este socotit că a încetat din viaţă la data pe care hotărârea rămasă definitivă a stabilit-o ca fiind aceea a morţii. Dacă hotărârea nu arată şi ora morţii, se socoteşte că cel declarat mort a încetat din viaţă în ultima oră a zilei stabilite ca fiind aceea a morţii.
Atunci când este sigur că decesul s-a produs, deşi cadavrul nu poate fi găsit sau identificat, moartea poate fi declarată prin hotărâre judecătorească, fără a se aştepta împlinirea vreunui termen de la dispariţie.
În ce situații se solicită declararea judecătorească a morții?
Oricine poate solicita în instanță să se declare o persoană decedată prin hotărâre judecătorească, însă de regulă, la instanțele din Botoșani, cererile de declarare judecătorească a morții vin din partea rudelor de gradul I sau II ale persoanelor dispărute.
Scopul este acela de a obține documentul care ajută familia unui dispărut să rezolve în special probleme de succesiune sa de intrare legală în posesia bunurilor celui dispărut.
De asemenea, un alt motiv care să stea la baza unei astfel de acțiuni ar fi desfacerea unei căsătorii, dacă unul din soți este dispărut de multă vreme, celălalt ar vrea să se recăsătorească.
Interesant este că dacă cel declarat mort este în viaţă, se poate cere, oricând, anularea hotărârii prin care s-a declarat moartea
Cel care a fost declarat mort poate cere, după anularea hotărârii declarative de moarte, înapoierea bunurilor sale în natură, iar dacă aceasta nu este cu putinţă, restituirea lor prin echivalent. Cu toate acestea, dobânditorul cu titlu oneros nu este obligat să le înapoieze decât dacă, sub rezerva dispoziţiilor în materie de carte funciară, se va face dovada că la data dobândirii ştia ori trebuia să ştie că persoana declarată moartă este în viaţă.