Tichetul de vacanță valorează, în 2023, aproape 3.000 de lei brut, conform noului salariu minim pe economie, sumă la care se va aplica un impozit de 10%.
Voucherele pot fi utilizate pentru a achiziționa servicii turistice, cum ar fi cazare, transport, mese, activități de agrement etc, doar la unitățile turistice înregistrate la Autoritatea Națională pentru Turism.
Lista unităților hoteliere care acceptă vouchere de vacanță în 2023
Pentru a folosi voucherele de vacanță trebuie să accesezi lista de parteneri cu unități de cazare sau agenții de turism la care vrei să apelezi, conform Click.ro. Acestea sunt diferite în funcție de emitentul cardului de vacanță. Așadar, iată cele trei liste de unități de cazare și agenții de turism partenere, în funcție de emitentul cardului:
- Pentru Sodexo, vezi AICI lista partenerilor.
- Pentru Up Romania, AICI poate fi găsită lista partenerilor.
- Pentru Edenred, lista partenerilor poate fi consultată AICI.
Data la care expiră voucherele de vacanţă
Voucherele de vacanță pot fi folosite doar în România, nu şi în afara ţării. Ele nu au, însă, termen nelimitat de utilizare și, la un moment dat, ele expiră.
Valoarea totală este de 1450 de lei. Filele au valori de 50 sau de 100 de lei.
Voucherele se impozitează cu 10%, iar suma respectivă, adică 145 de lei, este reţinută de angajator în momentul în care este acordat tichetul. Cei care încearcă să le vândă, dar și cei care le cumpără risca amenzi uriașe, avertizează autoritățile.
Voucherele de vacanţă nu pot fi folosite pe timp nelimitat, informează autorităţile.
„Voucherele au o perioadă de valabilitate de un an de la data emiterii”, mai precizează Ministerul Turismului.
Voucherele de vacanţă se impozitează cu 10%, iar suma respectivă, adică 145 de lei, este reţinută de angajator în momentul în care este acordat tichetul.
Este important de ştiut că voucherele de vacanţă pot fi folosite doar la unităţi HoReCa din România, iar prin impunerea acestora, autorităţile mizează pe posibilitatea ca „românii să redescopere turismul din România şi frumuseţile acestei ţări”.
Amenzi mari pentru cei care vor să vândă vouchere de vacanță
Românii care primesc vouchere de vacanță de la angajator și care încearcă să le vândă, dar și cei care le cumpără risca amenzi uriașe, avertizează autoritățile. De asemenea, nici unităție de cazare nu sunt exceptate de la regulă.
Greșeala de a încerca să comercializeze aceste vouchere ar putea costa angajații zeci de mii de lei, ceea ce ar compromite total o vancață. Astfel, voucherele de vacanță pot fi folosite doar de titularul lor și nu pot fi transferate sau vândute.
Românii care încalcă această regulă se pot confrunta cu amenzi de până la 26.000 de lei. De asemenea, unitățile de cazare sau agențiile de turism care acceptă aceste vouchere pentru alte persoane vor fi amendate cu 13.300 de lei, avertizează Ministerul Turismului.
Sursa: gandul.ro