În timp ce o țară întreagă așteaptă o rezolvare rapidă și pașnică a grevei din Educație, profesorii care nu și-au ținut orele în luna mai află că vor primi peste câteva zile salarii tăiate cu 30%.
„Nu ne lăsăm”, spun totuși mulți dintre dascăli, sperând să obțină mai mult decât le-au propus reprezentanții Guvernului.
Liderii de sindicat s-au consultat, sâmbătă, timp de câteva ore cu colegii din țară pentru a decide următoarea mutare. Duminică, Guvernul ar trebui să anunțe dacă vor fi anulate probele orale de la examenul de Bacalaureat.
După 13 zile de grevă și zeci de proteste, liderii de sindicat încă nu au răspuns dacă acceptă cea mai recentă ofertă a Guvernului. Dascălii care n-au venit la catedră încep să resimtă efectele.
Săptămâna viitoare vor fi plătite salariile angajaților din Educație pe luna mai, care include și primele 8 zile de grevă. Statele de plată au intrat deja în sistemul informatic și au fost trimise spre verificare inspectoratelor școlare. Și aici au apărut probleme, deoarece în mai multe școli din București pentru personalul care a făcut grevă, au fost emiși fluturași cu salariul întreg.
Desigur, veștile circulă repede în grupurile de profesori și au provocat discuții deloc colegiale cu dascălii care apar cu contractul de muncă suspendat și, evident, vor avea leafa tăiată. Situația a ajuns și la inspectorate, apoi la ministerul Educației, care a cerut anularea imediată a statelor greșite.
Ministerul precizează că salariul reprezintă contravaloarea muncii depuse și îi avertizează pe directori că răspund pentru listele de pontaj. Așadar, salariații trebuie plătiți doar dacă au venit la serviciu și au desfășurat activitățile din fișa postului.
Pentru doi soți, profesori de Geografie și Limba română, care s-au alăturat grevei, banii tăiați sunt cât două rate la bancă pe care familia oricum le acoperea greu.
Profesor: „Aceia sunt pierduți. Undeva peste 3.000 de lei amândoi, pentru că suntem amândoi în învățământ. Ceea ce e nu mult, e foarte mult. Acuma, cu restul ce-am primit, vom plăti și rata, vom și trăi. Asta e, mergem înainte! Am semnat pentru grevă de la început, ne-am asumat, știam ce va urma”.
Guvernul trebuie să decidă dacă anulează și probele orale de la BAC
Între timp, sute de cadre didactice au aflat cu stupoare că inspecția pentru titularizare, pentru care s-au pregătit îndelung, a fost anulată. La fel s-a întâmplat cu examenul de atestat al absolvenților Liceului de Coregrafie. Un spectacol pregătit luni întregi nu se mai ține. Guvernul trebuie să decidă dacă anulează și probele orale ale Bacalaureatului, urmând să fie folosite în loc mediile din liceu. Rămâne, desigur, problema lecțiilor care nu s-au ținut.
Ligia Deca, ministrul Educației: „Am organizat întâlniri cu inspectorii școlari astfel încât cadrele didactice care revin la nivelul unităților de învățământ să aibă posibilitatea să recupereze aceste zile în care nu au lucrat. Există toate premisele și toată disponibilitatea de a face acest lucru până la sfârșitul anului”.
Doar că anul școlar, în forma sa actuală, se încheie vinerea viitoare. Ministrul Educației nu a detaliat cum vor fi înghesuite lecțiile din trei săptămâni în câteva zile. Asta, în scenariul fericit cu toți profesorii la catedră de luni, potrivit ProTV
Deci daca articolul e corect cei 2 soti ar fi avut undeva peste 10.000 lei net impreuna , dar in Romania actuala sunt foarte multe familii unde salariul e cel minim pe economie 3000 brut , respectiv 1850 net ( in mana). Plus ca la fiecare 6-8 luni cand se schimba ministru se schimba si legea educatiei ,iar copiii nostri sunt total dezorientati.