Psihologia și logica ar putea fi scoase din orarul pentru liceu, potrivit unei variante de restructurare a programei la care lucrează Ministerul Educației. Iar filosofia ar rămâne disciplină opțională, alături de chimie, fizică, biologie și geografie.
Sute de profesori au reacționat și, într-o scrisoare deschisă, au transmis că aceste modificări i-ar priva pe adolescenți de un sprijin real, la vârsta descoperirii de sine. Însă oficialii din educație au refuzat să dea lămuriri.
Psihologia și logica au în programă doar o oră pe săptămână. Însă ar putea fi eliminate din orarul liceelor teoretice – atât profil real, cât și uman.
Scrisoarea deschisă, trimisă Ministerului Educației în numele a sute de profesori, vorbește despre „experți” ministeriali invizibili, care vor eliminarea unor discipline cruciale pentru formarea tinerilor.
Ana Negulescu, profesor de psihologie și logică: „Formează structura morală a unui tânăr și a viitorului cetățean. Noi încercăm s-o traducem adolescentului de astăzi. Într-o lume controversată și cu multe provocări, până la urmă esența noastră e sufletul, și ea rămâne perenă.”
Şi filosofia, studiată acum în clasa a 12-a, ar deveni doar disciplină opțională.
Prof. univ. Mircea Dumitru, vicepreședintele Academiei Române: „Știm foarte bine că avem elevi în cursul primar, și cu atât mai mult la gimnazial, interesați de problemele de etică. Și e clar că aceste lucruri se învață mai degrabă la filosofie, la logică, decât la discipline științifice, unde se transmit cunoștințe.”
Urmează „reforma” și la științe
Însă și planul pentru ştiinţe ar putea fi restructurat.
În ultimii ani, la clasele a V-a, a VI-a și a VII-a, numărul de ore de geografie a fost redus de la două pe săptămână la una singură. Același lucru apare în varianta de lucru a planului-cadru, vehiculată acum. La clasele terminale de liceu, a XI-a și a XII-a, științele, adică fizica, chimia, biologia și geografia ar urma să piardă statutul de discipline obligatorii și să devină opționale.
Mihaela Vrânceanu, profesor de geografie: „Are o importanță fenomenală! Mi se pare chiar deplasată această părere a unor oameni puși în funcții să decidă soarta copiilor.”
Ministerul Educației nu a oferit explicaţii pentru cei afectați de schimbări – profesori, părinți și elevi.
Sursa: Pro TV