Un botoșănean de 48 de ani înfruntă dureri chinuitoare din cauza unei probleme de sănătate. Acesta suferă de nevralgie de trigemen. Povestea acestuia a fost prezentată de Ziarul de Iasi.
Andrei Tudor, Botoșani: ”Tatăl meu are 48 de ani și suferă de nevralgie de trigemen. În momentele de criză durerile lui sunt atât de puternice că ne-a spus că simte că are senzația că toată fața îi este supusă la șocuri electrice foarte mari. În acele momente, îl doare inclusiv toată dantura. Aceste atacuri îl epuizează și, practic, l-au transformat dintr-un om normal într-unul depresiv. Noi locuim în Botoșani și toate tratamentele medicamentoase făcute de tata până acum nu l-au ajutat aproape deloc. Medicul lui de familie i-a spus că la Iași, la Spitalul de neurochirurgie, se poate face un tratament care îl poate ajuta să scape de acest coșmar”.
Prof. Dr. Lucian Eva, medic primar neurochirurg, Managerul Spitalului Clinic de Urgență ”Prof. Dr. Nicolae Oblu”, Iași: ”Înțeleg drama prin care trece tatăl dvs, la fel ca toate persoanele suferinde de acest tip de nevralgie.
Nevralgia de trigemen este un sindrom dureros caracterizat prin dureri care afectează una sau toate cele trei ramuri ale nervului trigemen.
Nervul trigemen controlează mușchii masticației, secreția lacrimală, secreția salivară, având cele trei ramuri – oftalică, maxilară superioară și maxilară inferioară -, drept urmare controlează sensibilitatea dinților, cavității bucale, pleoapei superioare, a sinusurilor și aproape toată pielea capului și a feței.
Din păcate, deși s-au efectuat numeroase studii, încă nu s-a înteles în totalitate cauza responsabilă de apariție a nevralgiei. Se presupune că odată cu înaintarea în vârstă și din cauza unor condiții anatomice anormale apare demielenizarea, practic niște fenomene de scurt-circuitare a comunicării între sinapse și neuroni care determină criza dureroasă. Cea mai frecventă cauză presupusă a nevralgiei de trigemen este conflictul vasculo-nervos local (compresiunea cronică a nervului de către o arteră adiacentă).
Factorii care determină demielinizarea sunt: compresiunea vasculară, osoasă, boli autoimune, sechele postinfecțioase, alterări locale.
Nevralgia secundară poate fi determinată de o serie de factori care pot afecta nervul trigemen, ca de exemplu leziunile tumorale, anevrisme, malformații artero-venoase sau leziuni traumatice.
Simptomul cel mai important este durerea pe aceeași parte a feței. Durerea este severă și descrisă ca o „lovitură de cuțit”, „șocuri electrice”. Aceasta poate să apară în partea superioară, mijlocie sau inferioară a feței, fiind strict localizată în teritoriul de distribuție a ramurilor nervului trigemen. Durata atacului poate fi de la câteva secunde la câteva minute. Durerea poate avea și o componentă de fond, permanentă de o intensitate mai mică, comparativ cu cea din perioadele de criză peste care se pot adauga aceste momente de durere intensă.
Durerea apare pe neașteptate, de obicei ca urmare a unui stimul – de o atingere ușoară sau stimulare de intensitate mică, spălat pe dinți, vorbit, mâncat etc. Durerea poate fi însoțită de hipersalivare, hiperlacrimare, hipersecreție nazală sau transpirații.
Diagnosticul se pune pe baza simptomelor pe care bolnavul le prezintă, având grijă să se facă diferența între nevralgia de trigemen și alte afecțiuni cu simptomatologie asemănătoare, ca de exemplu durerile dentare severe, glaucomul acut sau migrena.
Tratamentul poate fi de tip conservator, în cazurile cu dureri recente (săptămâni, luni). De primă intenție este tratamentul cu carbamazepină, majoritatea pacienților având o ameliorare la doze diferite. Majoritatea pacientilor dezvoltă rezistență chiar și la doze mari sau pot dezvolta reacții adverse. În aceste situații există alte soluții pentru ameliorarea simptomatologiei pacienților, variind de la infiltrații, intervenție chirurgicală sau radiochirurgie stereotactică.
Radiochirurgia stereotactică de tip Gamma Knife este cel mai nou tratament al nevralgiei de trigemen. Este un procedeu neinvaziv și nu necesită efectuarea de anestezie generală.
Pacientului i se administrează anestezie locală, după care este fixat cadrul stereotactic pe craniu pentru a practica investigațiile imagistice necesare (IRM cerebral și, în unele situații, scanarea CT craniană). Imaginile vor permite medicului să planifice tratamentul. Odată finalizat, pacientul va fi plasat pe patul Gamma Knife având cadrul stereotactic fixat. Tratamentul durează aproximativ 40 de minute. Ameliorarea pacienților este treptată, aproximativ 90% resimțind o diminuare a intensității sau frecvenței crizelor dureroase până la dispariția completă.
Radiochirurgia Gamma Knife este o procedură minim invazivă, care se realizează fără durere sau incizii chirurgicale. Procedura se face aproape întotdeauna în ambulatoriu, iar pacientul, de obicei, este externat în aceeași zi”.