Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect privind prevenirea separării copilului de familie prin care se dorește, printre altele, sprijinirea părinților vulnerabili și înființarea de centre de zi în care copiii să fie educați și consiliați. Este vorba despre proiectul de act normativ care i-a scos pe membrii partidului AUR în stradă, la proteste, scrie Adevarul.ro.
Părinții vulnerabili din România vor fi ajutați de stat pentru a se preveni separarea copiilor de aceștia. Asta prevede proiectul de lege aprobat miercuri de Camera Deputaților, care i-a scos în stradă pe membrii partidului AUR. Mai exact, părinții vor primi consiliere și acompaniere în domeniul sănătății, educației, ocupării forței de muncă, locuirii sau protecției sociale. Experții în domeniu spun că era nevoie de o astfel de lege pentru a ajuta copiii să rămână în familii și să nu mai ajungă în plasament.
Potrivit Ministerului Familiei, 42.000 de copii români se aflau anul trecut în sistemul de protecție socială: 30.400 de copii erau la asistenți maternali, rude sau familii și 11.600 de copii erau în sistemul rezidențial public sau privat.
Proiectul prezintă situațiile care duc la separarea copilului de familie, iar printre acestea se numără: situația economică și condițiile de viață precare existente în mediul său familial și/sau în comunitate, cum ar fi sărăcia și nivelul de educație scăzut al familiei și mediul violent existent în familie. George Roman, director de programe la Salvați Copiii România, subliniază că, de cele mai multe ori, copiii care ajung în plasament sunt cei care erau abuzați acasă.
Pentru a identifica copiii care se află în astfel de situații, legea prevede introducerea Observatorului Național al Copilului, un sistem informatic prin care vor fi luați în evidență copiii aflați în situații de risc. În urma evaluării copilului și a familiei sale, se va concepe un Plan de servicii în care vor fi detaliate serviciile sociale, de sănătate, educaționale pentru copil și serviciile destinate părinților. Legat de acest lucru, George Roman spune că înregistrarea familiilor se va face cu acordul acestora. „E un avantaj, pentru că va putea primi mai repede anumite forme de ajutor și astfel se va putea ține evidența măsurilor care s-au luat. Acum există dosare ținute la dosar, dar nimeni nu le mai verifică”, susține acesta.
Ce ajutoare vor fi oferite
Legea prevede ca părinții care au în îngrijire copii expuși riscului de separare să beneficieze și de acordarea de ajutoare de urgență; abilitarea/reabilitarea copilului cu dizabilități; servicii de intervenție psihologică și psihoterapeutică și de cursuri de dezvoltare a abilităților parentale.
George Roman spune că majoritatea familiilor vor să-și păstreze copiii. „Prin modul în care sunt detaliate problemele familiilor, legea va permite organizarea unor planuri speciale pentru fiecare situație în parte. Asistenții sociali vor fi determinați să se concentreze și să intervină pe o problemă exactă”, mai spune el.
La rândul ei, Ana Maiță, președinta Asociației Mame pentru Mame, arată că 10-15% din apelurile pe care le primește zilnic asociația sunt de la mame cu diverse probleme, mame disperate care nu au cu ce să-și crească copiii. „Asta trebuie să acceptăm noi ca societate în România: că sunt părinți care nu au ce le oferi copiilor lor în afară de dragoste. Acești părinți trebuie ajutati să-și crească copiii, nu trebuie pedepsiți pentru că sunt săraci. Cum să îi spun eu unei femei cu trei copii mici, din care unul la sân, să meargă la muncă când știu că cea mai apropiată grădiniță de ea este la 150 de kilometri și chiar și așa, nu ar prinde loc acolo? Legea asta ajută părinții loviți de soartă să-și poată crește copiii alături de ei”, spune ea.
În plus, legea mai prevede înființarea unor centre de zi, destinate prevenirii separării copiilor de familie. „Ei primesc în aceste centre suport pentru educație și cel puțin o masă caldă, lucruri pe care nu le primesc întotdeauna acasă, dar nici nu sunt luați din familie, protejându-se astfel bunăstarea psiho-emoțională pe care numai apropierea de familia ta ți-o poate asigura”, spune Ana Maiță.
Subfinanțarea sistemului de asistență socială românesc
Legea are și minusuri, iar George Roman subliniază că acestea țin de referințele la sistemul de asistență socială din România: „În unele localități nici nu există asistenți sociali. De asemenea, știm că două treimi din sediile de asistență socială nu au toate posturile ocupate și acționează în teren și cu persoane nepregătite să identifice riscurile la care sunt supuși copiii”.
Și Ana Maiță consideră că serviciile de asistență socială și protecția copilului trebuie reformate, astfel încât să existe o relație construită pe încredere și empatie cu societatea. Ea subliniază că, din păcate, încă există cazuri în care părinții se sperie de asistenții sociali crezând că le vor fi luați copiii și „cu siguranță o parte din reticența părinților cu probleme vine și din faptul că, momentan, ajutorul primit de stat este puțin și vine greu”.