Vești proaste pentru românii care stau la apartament! Noua lege a asociațiilor de proprietari îi obligă pe toți proprietarii de apartamente din România să plătească pentru reparațiile care sunt efectuate în bloc, indiferent dacă îi afectează sau nu.
t. Noile modificări aduse la legea asociațiilor de proprietari din România vin cu precizări clare pentru românii care stau la bloc. Astfel, autoritățile au decis deja cine sunt cei care vor fi obligați să plătească reparațiile care sunt efectuate din bloc, dar și cine este scutit și pentru ce zone din bloc sunt responsabili financiar toți locatarii, indiferent de etajul la care stau, fie că este vorba despre parter sau etajul 10.
Conform noilor modificări aduse la legea asociațiilor de proprietari, toți proprietarii apartamentelor din bloc trebuie să contribuie financiar la reparații, indiferent de etajul la care locuiesc, ori dacă sunt, sau nu, afectați direct de problemă.
Mai mult, legea spune că asociația de locatari trebuie să aibă pregătit în fiecare an un fond de reparații, care va fi folosit pentru zonele comune ale blocului. Aceste zone comune se pot referi la instalații de apă, canalizare, scări, terase, lift, fațada blocului, precum și altele de acest tip.
Cât despre posibila excepție de la obligativitatea de plată, de aceasta beneficiază doar chiriașii și asta pentru că legea spune clar că doar proprietarii apartamentelor, noțiunea de chiriaș nefiind menționată în aceste obligații.
Schimbarea adusă legii asociațiilor de proprietari care a intrat în vigoare încă din septembrie 2018, a tranșat clar această problemă. Această lege a fost emisă după ce ani la rând proprietarii de apartamente au refuzat să participe financiar la reparațiile din bloc, pe motiv că apartamentul lor nu a fost afectat de problemă.
Amendă de 100.000 de lei pentru românii care stau la bloc
Proprietarii de apartamente trebuie să ştie prevederile legii atunci când decid să facă modificări structurale în locuinţă. Legea este extrem de drastică şi presupune amenzi care pot ajunge până la 100.000 de lei!
Tot mai mulți proprietari aleg să dărâme sau să construiască pereți în apartament fără să ceară măcar sfatul unui specialist. Riscul major este reprezentat de faptul că peretele sau pereții respectivi pot fi structurali, iar modificarea adusă apartamentului afectează structura de rezistență a întregului bloc, lucru extrem de grav mai ales în contextul ultimelor cutremure din România.
Prevederile care reglementează lucrările de construcții dintr-un apartament de bloc se regăsesc în două acte normative, legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții şi legea nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor. Prin lucrări de construcții se înțeleg, printre altele, lucrări de construire, reconstruire, consolidare, modificare, extindere, schimbare de destinație sau de reparare a construcțiilor de orice fel, precum și a instalațiilor aferente acestora.
O serie de modificări realizate de către români la nivelul locuințelor, din diverse motive, pot fi drastic sancționate. Printre acestea se numără și închiderea balconului, în lipsa unei autorizații obținute de la autoritățile locale. Pentru a obține autorizație pentru închiderea balconului, este necesar să depui o solicitare la Biroul de Avize și Acord Unic din cadrul Primăriei din regiunea în care locuiești. Cererea trebuie să fie însoțită de mai multe documente, printre care și acordul scris al asociației de proprietari și o documentație tehnică întocmită de un proiectant autorizat. Potrivit Legii nr. 50/1991, proprietarii de garsoniere sau apartamente care închid balconul fără să fi obținut o autorizație în acest sens riscă să fie sancționați cu amenzi a căror valoare poate să urce până la suma de 100.000 de lei. Sancțiunea financiară minimă, într-o astfel de situație, este de 1.000 de lei, potrivit RomaniaTV