Realitatea Plus a realizat un interviu în exclusivitate cu unul dintre geniile secolului 20 în neurochirurgie. Doctorul Leon Dănăilă, cel mai mare neurochirurg din țara noastră vorbește despre cum a ajuns să fie medic, cum a făcut peste 40 de mii de operații și cum a ajuns acum, la vârsta de 89 de ani să-și ducă traiul de pe o zi pe alta.
Marele specialist neurochirurg a vorbit cu modestie despre anii în care a revoluționat medicina în România, despre viața dedicată oamenilor, dar ne-a povestit cu durere multă despre un final al vieții care e tot mai aproape și tot mai crunt. Leon Dănăilă își regăsește bucuria în chipul oamenilor pe care cândva i-a salvat, noteaza Realitatea
Medicul născut la Darabani, județul Botoșani. operează încă la această vârstă. El spune că oferă consultații gratuite și operațiile sale, asemenea. A publicat 61 de cărți de specialitate.
”Am făcut multe operații și am salvat foarte mulți pacienți. Când am venit la Neurochirurgie se opera primitiv, așa era tehnica la vremea respectivă. Tumorile se scoteau cu degetul iar bolnavul prezenta o hemoragie foarte mare iar după operație rămânea paralizat sau de multe ori murea. Mortalitatea era între 50 și 60%, iar eu citisem în niște reviste la vremea respectivă, din străinătate, că mortalitatea la vreme respectivă era sub 4%. Atunci am vrut să văd cum fac ei, cum operează, de ce la noi mortalitatea este așa de mare și la ei așa de mică. Am făcut tot posibilul și m-am dus cu bursă de la minister în America, unde rezultatele erau extraordinară (…) Am venit în țară și am reușit să scad mortalitatea la 4 și sub 4%. Așa că pentru România și bolnavii neurochirugicali am făcut foarte mult”, povestește reputatul neurochirurg.
Leon Dănăilă spune că s-a născut într-o familie de oameni simpli, fără carte, și a fost admis la Facultatea de Medicină din Iași după ce a studiat foarte multe cărți de medicină.
”Tatăl meu nu știa carte, mama avea patru clase, nu avea cine să mă îndrume. Dar eu văzând situația care există acolo (nr. a bolnavilor din Darabani), am zis că trebuie să mă fac medic. (…) Trebuia să primesc o adeverință de la secretariat, la ce facultate vreau să dau examen. Eu m-am dus la secretariat, că de acolo trebuia să primesc adeverința, și am spus că vreau la medicină. Secretarul a spus: Tu, la medicină? Uite că sunt numai cu medii de 10! Eu nu aveam medii doar de 10. La matematică era să rămân corigent, nu-mi plăcea și nu aveam note ari, dar aveam numai note de 10 la anatomie, fiziologie. M-am dus de mai multe ori la secretar și am spus să îmi dea adeverință că dau la medicină. Până la urmă mi-au dat. M-am dus cu toți ceilalți care aveau numai note de 10 la toate materiile și am venit acasă. Nu puteam să stau acolo, că tata mi-a dat mâncare într-o traistă și bani de tren, iar în timpul examenului mă mai duceam prin gară și mai făceam ceva bani, mai lucram noaptea, că nu aveam bani pentru mâncare. (…) M-am întors acasă și mi-a scris un coleg: din toți care ați dat la medicină numai tu ai reușit! Toți ceilalți colegi cu medii de 10 au căzut”, mai povestește medicul.
Și-a vândut casa ca să facă cercetare. I-a cerut noului proprietar să îl mai lase să stea într-o cameră. Nu vrea să facă avere, însă scrie, în continuare, lucrări științifice.
Iată interviul emoționant de realizat de echipa Realitatea Plus Cristiana Chițu și Mihai Cuc!