Peisaj superb într-o pădure din județul Botoșani, unde creşte o floare rară. Laleaua pestriţă, denumită şi Floarea de Şah, se găseşte la noi în ţară doar în anumite zone deoarece are nevoie de condiţii speciale de dezvoltare.
Protejată prin lege şi aflată pe lista plantelor pe cale de dispariţie, Laleaua pestriţă este păzită în fiecare primăvară de pădurari. Aceasta a fost fotografiată de angajații de la Ocolul Silvic Trușești, care în permanență o monitorizează. Cei care distrug florile riscă amenzi usturătoare.
„Fritillaria meleagris – laleaua pestrita, este o specie ocrotita deoarece din pacate este pe cale de disparitie. Rugam iubitorii de frumos sa le admire doar in mediul lor natural”, susțin pădurarii de la Ocolul Silvic Trușești.
Laleaua pestriţă înfloreşte o singură dată pe an. În fiecare primăvară, stă deschisă aproape două săptămâni. Mai este denumită şi floarea de şah pentru că desenele de pe petalele ei sunt asemănătoare careurilor de pe tabla de şah. Până la 2.000 de lei este amenda pentru cei care rup florile din pădure.