Un renumit critic și istoric de artă din România a murit la vârsta de 82 de ani. Este vorba despre botoșăneanul Constantin Prut, cel care a fost profesor de Istoria Artei la Universitatea „Mihai Eminescu” din Bacău, la Universitatea din Bucureşti, la Academia de Arte „Luceafărul” din Bucureşti, la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi şi apoi la Facultatea de Arte Plastice din cadrul Universităţii de Vest din Timişoara.
„Constantin Prut a format numeroase generaţii de artişti, studenţi şi iubitori de artă, a căror recunoştinţă şi respect îl vor însoţi pe drumul spre eternitate”, susține Uniunea Artiştilor Plastici din România.
Născut pe 9 mai 1940, la Ştefăneşti, Botoşani, Constantin Prut a absolvit în 1970 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, secţia Istoria şi Teoria Artei, iar în anul 1988 a obţinut titlul ştiinţific de doctor în Istoria Artei la Universitatea din Bucureşti. A urmat o lungă perioadă în care a lucrat ca redactor la revista „Contemporanul” şi apoi la „Revue Roumaine”.
Printre lucrările sale se numără: „Fantasticul în arta populară românească” – 1972; „Calea rătăcită. O privire asupra artei populare româneşti” – 1991 şi 2007; „Ion Murariu. Lirism, naraţie, expresie” – 1999; „Regele Bronz. Monografie Peţer Jecza” – 2007, „Dicţionar de artă modernă şi contemporană”.