O tânără din Botoșani s-a întors în țară după mulți ani petrecuți în Italia și a deschis „Domus Med”, un serviciu de asistență medicală la domiciliu, în Timișoara. Ana Maria Vlas are 27 de ani și a absolvit Facultatea de Asistenți Medicali din Bologna, scrie Adevărul.
Ana Maria s-a născut la Dorohoi, în județul Botoșani, iar la vârsta de 9 ani s-a mutat în Italia împreună cu părinții și cu fratele său. S-a integrat ușor la școală, a fost acceptată imediat de colegi și are numai amintiri frumoase din perioada de început:
„Am mers în Italia și am trecut direct în clasa a IV-a. Deși nu știam italiană, m-am adaptat rapid. Am amintiri frumoase, am fost primită foarte bine de colegi. Nu am simțit că sunt diferită. Am locuit într-un sat lângă Bologna. Am prins curaj, iar faptul că acum am curajul să fac diferite lucruri se datorează și pentru că nu mi s-au pus piedici atunci”, a spus Ana Maria pentru sursa citată.
A absolvit Facultatea de Asistenți Medicali din Bologna, iar în urmă cu doi ani s-a întors în țară și s-a stabilit la Timișoara. Paradoxal, i-a fost mai grea readaptarea în România, decât integrarea în Italia:
„La început, m-am simțit mai marginalizată aici decât în Italia. Chiar evitam să spun că vin de afară. Când căutam de lucru mi s-a spus la interviu că e un lucru negativ că am studiat afară, că trebuie să învăț lucrurile de la zero aici. Voiam ori Timișoara, ori Cluj. Mi se păreau orașele cu cele mai multe oportunități de dezvoltare. Ca angajat e greu să găsești oameni care împart valori cu tine, dorința de a te dezvolta personal și profesional. Mulți ajung la o etapă în care nu mai vor să se dezvolte. Asta m-a motivat să mă dezvolt singură”, a mărturisit tânăra.
După ce a lucrat la o creșă de stat, a decis să își deschidă afacerea proprie și așa a părut „Domus Med”, care asigură servicii de asistență medicală la domiciliu, o activitate des întâlnită în străinătate care ia amploare și în țara noastră. Oamenii sunt scutiți de stresul de a merge la un spital, să stea în trafic și la cozi, pentru o injecție, o perfuzie sau pentru analize.
Practic, tânăra a început să lucreze de una singură, când primea telefoane, își lua cu rucsacul în care are echipamentul medical, urca în mașină și pleca la pacient, acasă, oferind tratamente intravenoase, perfuzii, injecții intramusculare, pansare după operații, dar și recoltare de probe pentru analize.
A lucrat de una singură timp de un an, iar în prezent sunt șase angajați, printre care un medic generalist, un neorolog și doi kinetoterapeuți. Ca plan de viitor Ana Maria intenționează să-și dezvolte afacerea, iar cel mai mare impediment pentru realizarea acestui obiectiv ar fi lipsa forței de muncă:
„Doresc să dezvolt pe partea de îngrijire, dar e greu pentru că nu găsesc personal. Lumea pleacă. Nu spun că pleacă cei buni. Pleacă cei care își doresc să facă meseria, care vor să învețe, să se implice și își îndeplinesc misiunile cu responsabilitate. Este o oportunitate și aici, dar e mai ușor să lași totul și să pleci”, a mai spus Ana Maria, care face acum și un master pe Management educațional sanitar.
„Nu avem costuri mari. Banii pe care îi dai pe un taxi e aproape cât e tariful nostru. La perfuzii, în medie, e 120 lei. Recoltarea de probe și primitul analizelor în acelaș zi e 120 de lei. Administrarea unei injecții intramusculare începe de la 80 de lei. Dar vrem să oferim calitate, omul să nu trebuiască să se streseze că nu are o injecție, știe că ne ocupăm de tot și facem totul conform protocoalelor. Îmi doresc să cresc cu firma, să pot oferi acest serviciu medical la cât mai multe persoane din Timișoara”, a mai adăugat tânăra antreprenoare româncă.