Un bărbat din județul Botoșani a murit lângă un bar, după ce a fost lovit de un consătean. Agresorul a fost condamnat, luni, de Tribunalul Botoșani la o pedeapsă de trei ani de închisoare sub supraveghere.
Dan Ioan Ionică, în vârstă de 53 de ani, din comuna Brăeşti, a fost condamnat, în primă instanță, pentru săvârşirea infracţiunii de „loviri sau vătămări cauzatoare de moarte”. Potrivit anchetatorilor, în data de 29 ianuarie, în jurul orei 16.30, în timp ce se aflau în zona unui bar din localitatea de domiciliu, pe fondul consumului de alcool şi al unui conflict spontan, botoșăneanul l-a lovit pe consăteanul său., care a căzut cu capul de asfalt. În urma leziunilor traumatice suferite, victima a decedat pe data de 7 februarie 2022.
Sentința de luni a Tribunalului Botoșani nu este definitivă.
Solutia pe scurt:
Condamnă pe inculpatul Ionică Dan Ioan, ,pentru săvârşirea infracţiunii de loviri sau vătămări cauzatoare de moarte, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 195 alin. 1 din N. Cod Penal, cu aplicarea art. 75 alin 2 lit a Cod penal, art. 76 alin. 1 Cod penal, art. 396 alin. 10 Cod procedură penală şi art. 79 alin. 1 Cod penal la pedeapsa de 3 (trei) ani închisoare. În temeiul art. 67 alin. 1 Cod pen. cu referire la art. 68 alin. 1 lit. c Cod pen. aplică inculpatului pedeapsa complementară a interzicerii exercitării drepturilor prevăzute de art. 66 alin. 1 lit. a, b, h Cod pen., respectiv dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, pe o durată de 2 ani de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe.
În baza art. 65 al.1 raportat la art.66 al.1 lit.a, b h C.p. interzice inculpatului ca pedeapsă accesorie exercitarea drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat ?i dreptul de a deţine, purta şi folosi orice categorie de arme, de la rămânerea definitivă a prezentei sentinţe şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Potrivit art. 91 Cod penal rap. la art. 92 alin. 1 Cod penal, dispune suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei de de 3 (trei) ani închisoare la care a fost condamnat inculpatul, sens în care stabileşte un termen de supraveghere de 3 ani ce se calculează de la data rămânerii definitive a hotărârii conform art. 92 alin. 1 şi 2 Cod penal.
În baza art. 93 alin. 1 Cod penal, pe durata termenului de supraveghere inculpatul trebuie să respecte următoarele măsuri de supraveghere: a)să se prezinte la Serviciul de probaţiune Botoşani, la datele fixate de acesta; b)să primească vizitele consilierului de probaţiune desemnat cu supravegherea sa; c)să anunţe Serviciului de probaţiune Botoşani, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d)să comunice Serviciului de probaţiune Botoşani schimbarea locului de muncă; e)să comunice Serviciului de probaţiune Botoşani informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. În baza art. 93 alin. 2 lit. b Cod penal, obligă pe inculpat ca pe parcursul termenului de supraveghere să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de serviciul de probaţiune sau organizat în colaborare cu instituţii din comunitate.
În baza art. 93 alin. 3 Cod penal impune inculpatului obligaţia de a presta o muncă neremunerată în folosul comunității pe o perioadă de 60 de zile în cadrul Primăriei Brăești. În baza art. 91 alin. 4 Cod penal, atrage atenţia inculpatului asupra dispoziţiilor prev. de art. 96 Cod penal privind cazurile de revocare a suspendării sub supraveghere a executării pedepsei, constând în nerespectarea, cu rea credinţă, a măsurilor şi obligaţiilor impuse pe durata termenului de supraveghere, neîndeplinirea obligaţiilor civile sau săvârşirea unei noi infracţiuni în cursul termenului de supraveghere, cu consecinţa revocării suspendării sub supraveghere şi executării în întregime a pedepsei închisorii în conformitate cu art. 96 alin. 1 şi 4 Cod penal. În temeiul art. 7 din Legea nr. 76/2008 cu referire la Anexa 1 din Legea nr. 187 din 24.10.2012 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare, dispune prelevarea de probe biologice de la inculpat în vederea introducerii profilurilor genetice în Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare. În temeiul art. 5 alin. 5 din Legea nr. 76/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional de Date Genetice Judiciare informează inculpatul că probele biologice recoltate vor fi utilizate pentru obţinerea şi stocarea în S.N.D.G.J. a profilului genetic.
Ia act că persoanele vătămate Crăciun Elena cu domiciliul în ..CNP, Loghin Constantin cu domiciliul în.., CNP și Dănilă Mariana cu domiciliul în ..nu s-au constituit părţi civile în cauză. Ia act că între inculpat și partea civilă Buian Ilenuţa a intervenit o tranzacţie prin care inculpatul s-a obligat să plătească acesteia din urmă suma totală de 5000 euro, din care suma de 3000 euro a fost achitată la data tranzacţionării 23.09.2022, conform contractului autentificat sub nr 3413/23.09.2022 la de SPN Notarias, iar suma de 2000 euro a fost plătită prin 3 ordine de plată. Constată stinse prin plată acțiunile civile formulate de Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani – cu privire la suma de 15.421,88 de lei, reprezentând daune materiale, Spitalul Municipal Dorohoi – cu privire la suma de 292,86 de lei reprezentând daune materiale și Serviciul de Ambulanță Județean Botoșani – cu privire la suma de 655,38 de lei reprezentând daune materiale. În temeiul art. 398 Cod proc.pen. rap. la art. 272 şi art. 274 alin. 1 Cod proc.pen., obligă inculpatul să plătească statului cheltuielile judiciare avansate de acesta în cursul procesului, cheltuieli ce sunt în sumă 2500 lei (din care suma de 2250 lei pentru faza de urmărire penală). Onorariul avocatului din oficiu în sumă de 470 lei pentru partea civilă Buian Ilenuţa ( av. Bîrlădeanu Marian , delegaţie nr 614/16.05.2022) se va avansa Baroului Botoşani din fondurile Ministerului Justiţiei. În temeiul art. 276 alin. 1 Cod proc.pen., obligă inculpatul să plătească părții vătămate cheltuielile judiciare reprezentând onorariu avocat, cheltuieli ce sunt în sumă 3000 lei. Cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 13 februarie 2023, prin punerea hotărârii la dispoziţia părţilor şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanţei, conform art.405 alin.1 teza finală Cod procedură penală.
Document: Hotarâre 33/2023 13.02.2023
Polițiștii au anulat dreptul de a deține și purta arme în cazul a cinci botoșăneni. Vezi motivul!