Noul spital de boli cronice şi îngrijiri paliative din Botoşani, construit cu fonduri guvernamentale, nu va fi deschis în următoarele luni. Compania Naţională de Investiţii, cea care a asigurat finanţarea acestui spital, susţine că a suspendat recepţia lucrărilor, după ce a descoperit o serie de nereguli. Valoarea lucrărilor care ar trebui făcute se ridică la 320.000 de lei, bani care ar putea fi luaţi din garanţia de bună execuţie dată de constructor.
Printr-un document oficial, Compania Naţională de Investiţii confirmă neregulile de la noul spital din municipiul Botoşani.
„În urma verificărilor efectuate, s-a constatat necesitatea efectuării unor lucrări, motiv pentru care recepţia a fost suspendată până la remedierea acestora. Dat fiind că societatea care a executat lucrările se află în faliment, CNI SA a purtat discuţii cu lichidatorul judiciar în urma cărora s-a stabilit prezentarea de către antreprenor a unui deviz al lucrărilor necesare a fi efectuate”, se arată în adresa transmisă de Compania Naţională de Investiţii.
Care sunt neregulile constatate
CNI precizează că lucrările care sunt necesare a fi efectuate la noul spital sunt înlocuirea geamului simplu cu geam armat la ușile de pe casa scării, montarea de dispozitive automate pentru închiderea ușilor, punerea în funcțiune a lifturilor și a instalațiilor de incendiu aferente, demontarea ușilor și ferestrelor din aluminiu, reparații de tencuieli interioare în jurul tocurilor și pervazurilor la uși și la ferestre, reparare pardoseli din covor PVC, diverse lucrări la instalațiile electrice, verificarea prizelor de pământ pentru lucrări de instalații electrice, verificarea instalațiilor de stingere a incendiilor cu hidranți și instalația de detectare- semnalizare incendiu, verificarea instalațiilor de gaze medicale și punerea în funcțiune, de către o persoană autorizată, efectuarea de probe ale instalațiilor și punerea în funcțiune a acestora.
Ce spune primarul
Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, susţine, la rândul său, că ştie despre problemele apărute şi speră în remedierea lor.
„La Spitalul de boli paliative, municipalitatea a avut în sarcină realizare branțamentelor pentru utilități. Am făcut licitație pe proiectare, am făcut licitație pentru execuție și am finalizat aceste lucrări. Lucrările s-au finalizat cu proces-verbal de recepție la finalizarea lucrărilor. Sunt în regulă, dar păentru a fi pus în funcțiune acest spital, pentru a fi dat în folosință, trebuie să îl recepționăm de la CNI. În momentul în care CNI va face recepia spitalului, municipalitatea îl preia în administrare pri Spitalul de recuperare. Știu că s-a suspendat recepția de la Spitalul de boli paliative, din cauza unor inadvertențe în ceea ce trebuia să facă constructorul , afirmă Cosmin Andrei.
Lucrările de construcţie a spitaluui de boli cronice şi îngrijiri paliative au fost realizate de firma Victor Construct. Ele au început în 2017 şi au avut un buget de 14,7 milioane de lei.