Pe fondul creșterii prețurilor la energie electrică, investițiile în iluminat public, făcute în mediul rural, se dovedesc aproape inutile. Pentru a face economie, autoritățile locale îi lasă pe săteni în beznă aproape toată noaptea, de multe ori la cheremul hoților, scrie Adevarul.
Zeci de primării de la țară, din județul Botoșani, au investit milioane de lei în rețeaua de iluminat public. În unele comune, s-a investit chiar de două ori, fiind recent schimbate corpurile de iluminat clasice cu cele de tip LED, tocmai pentru a face economie la energie electrică.
Odată cu majorarea prețului la curent electric, toate aceste investiții în iluminat stradal se dovedesc aproape inutile. Și asta în condițiile în care, pentru a avea facturi mai mici, autoritățile locale din majoritatea comunelor au impus un program strict pentru funcționarea iluminatului stradal. În cele mai multe cazuri, este vorba de doar patru ore, odată cu lăsarea întunericului. Pe scurt, localnicii stau mai mult în beznă și se tem că furturile, și așa destule la sate, se vor înmulți considerabil.
Edilii se plâng că nu mai fac față costurilor la energie electrică. De exemplu, Primăria Stăuceni a investit peste un milion de lei, în reabilitarea iluminatului public cu corpuri LED. La finele anului trecut, părea o afacere bună, spune edilul. Adică factura la curent, pe instituție, inclusiv iluminat stradal, era de 6.000 de lei.
„Acum este ceva de speriat. Avem 27.000 de lei, pe o singură lună. Este jale, avem restanțe la facturi de 43.000 de lei, avem și somație deja. Ne întâlnim cu reprezentanții distribuitorului de energie electrică”, spune Cozmin Epuraș, primarul din Stăuceni.
De problema iluminatului public se plânge și edilul din Santa Mare, o comună mărginașă, cu atât mai mult cu cât în comună s-au băgat de două ori fonduri în corpuri de iluminat. Acum 13 ani au fost investiți 1.5 milioane de lei în iluminatul public. Anul trecut, s-au schimbat din nou corpurile de iluminat, fiind înlocuite cu becuri LED. Chiar și în aceste condiții, edilul din Santa Mare mărturisește că facturile tot mai mari la energie electrică îi dau bătăi de cap.
„Este o problemă cu creșterea prețurilor la energie electrică. Am vrut, prin corpuri de iluminat LED, să facem economie, dar tot va trebuie să facem economie și în alt mod”, spune Cristian Anton, primarul din Santa Mare.
În altă comună, la Adășeni, autoritățile locale au investit, prin PNDL, aproape 290.000 de lei în iluminat public. O investiție asemănătoare a fost făcută și la Șendriceni.
Lumină cu porția pentru localnici
Culmea după ce au fost investiți milioane de lei în sistemele de iluminat public, de la țară, ulițele rămân tot în beznă, pe timpul nopții. Pentru a reduce costurile la energie electrică, autoritățile locale au impus un program drastic privind iluminatul stradal.
„Suntem nevoiți să facem un program pentru iluminatul public. Pentru a face față costurilor”, spune primarul din Santa Mare.
Astfel, străzile și ulițele din comună vor fi iluminate doar până la ora 23.00, urmând ca becurile să pornească din nou în jurul orei 5.00. Un program asemănător este și în comuna Stăuceni.
„Iluminat public va fi seara câteva ore. Nu ne permitem să plătim facturile în aceste condiții”, spune și Marin Dohotaru, primarul din Șendriceni.
O parte a sătenilor sunt nemulțumiți și nu înțeleg de ce s-a mai investit în iluminat public dacă noaptea va fi beznă pe străzi. Și asta în condițiile în care, spun oamenii, se fură.
„Face pârtie hoților. Păi ei atunci sar gardul. Și sunt care fură ce apucă de prin ogradă. Mai ales la cei bătrâni. Eu am 75 de ani și îmi este frică. Ne dă în cap și gata”, spune un localnic din Santa Mare.