Guvernul a aprobat, vineri, proiectul de lege care instituie în România un produs paneuropean de pensii personale. Este vorba despre un nou tip de pensie pentru români, iar produsul va fi facultativ şi se adresează persoanelor fizice care vor să economisească pentru viitor.
Produsul paneuropean de pensii personale (PEPP) este separat de sistemul public de pensii din ţările membre UE şi de sistemele de pensii private din respectivele ţări, deci şi din România.
„Românii care au contracte de muncă în mai multe state UE vor putea opta pentru un produs personal de pensie, în aceleaşi condiţii şi cu aceleaşi costuri de reglementare ca în toate statele membre”, transmite Guvernul, într-un comunicat de presă.
Legea aprobată de Executiv prevede ca plata pensiei aferente unui cont sau sub-cont naţional din România să înceapă la cererea participantului, fie de la data împlinirii vârstei standard de pensionare, fie de la data pensionării de invaliditate, iar contribuţiile la PEPP sunt deductibile fiscal.
Cum putem beneficia de pensia paneuropeană
„Cetăţenii români care lucrează în România vor putea investi într-o pensie paneuropeană.
Cetăţenii care lucrează în alte state membre al UE vor putea învesti în această pensie paneuropeană distribuită pe teritoriul respectivelor state, urmând ca la o eventuală întoarcere acasă în România să poată solicita furnizorului deschiderea unui subcont în România sau transferul la o altă formă de acumulare de pensie paneuropeană.
Acum suntem în faza în care orice ţară membră a UE urmează să-şi alinieze legislaţia internă astfel încât să putem avea un cadru foarte corect de înfiinţare. Vom vedea concret cum se va desfăşura acest procedeu de economisire pe termen lung”, spunea, recent, Dan Apostol, purtător de cuvânt ASF, la Antena 3 CNN.