Obţinerea permisului auto presupune o cunoaştere bună a regulilor şi semnelor de circulaţie, mai ales că examenul scris este probă eliminatorie. Totuşi, sunt unele semne care îi pun la încercare până şi pe cei mai experimentaţi şoferi.
Marea majoritate a semnelor de circulaţie din România predomină coloristic în albastru şi roşu, astfel că apariţia intempestivă la marginea căii de rulare a unei alte culori este de natură să-i bulverseze uneori pe şoferi. Cum este bunăoară galbenul preponderent din indicatorul de mai sus. Mulţi dintre conducătorii auto nu ştiu semnificaţia sa.
Practic, el indică „directia de urmat in cazul devierii temporare a circulatiei”, fiind amplasat în intersecţia de la care conducătorul auto trebuie să urmeze o anumită direcţie în cazul devierii temporare a circulaţiei. Alte variante includ semne de orientare în formă de pătrat. Acest semn de circulaţie este legiferat prin Ordonanţă de urgenţă 195/2002.
Administratorii drumurilor publice prevăzuţi la art. 21 şi 22 din Ordonanţa Guvernului nr. 13/1997 privind regimul
drumurilor, aprobată prin Legea nr. 82/1998 şi republicată, pot aproba, cu acordul poliţiei rutiere, închiderea sau instituirea restricţiilor de circulaţie, pe sectoare de drum determinate şi de timp limitat, în vederea executării de lucrări autorizate, conform prevederilor legale, în zona drumurilor publice sau pentru protejarea drumurilor şi a participanţilor la trafic.
Închiderea sau instituirea restricţiilor de circulaţie temporare, în vederea protejării drumului şi participanţilor la trafic, se face şi în următoarele situaţii:
a) pe timp de viscol, ninsoare abundentă, polei generalizat, inundaţii sau în alte situaţii în care condiţiile meteorologice generează blocarea căilor rutiere, se interzice accesul vehiculelor spre zonele afectate, în scopul intervenţiei operative cu utilaje specializate;
b) în perioada iarnă-primăvară se pot institui „bariere de dezgheţ”, în scopul protejării sistemului rutier al drumurilor, prin interzicerea accesului vehiculelor cu masa totală maximă autorizată ce depăşeşte o anumită valoare şi restricţionarea vitezei de circulaţie, cu exceptarea, după caz, a transportului public de persoane, informeaza RomaniaTV