Super-grădinițele de la țară. Grădinița din Botoșani care oferă condiții mai bune ca acasă

În județul Botoșani au fost amenajate grădinițe mai moderne decât la oraș. Este vorba despre echipamente aproape de standardele europene. Pentru copiii de la sat sunt o adevărată binecuvântare.

Până acum câțiva ani învățământul rural din județul Botoșani era marcat de mari neajunsuri: de la școli vechi, părăginite, până la un absenteism major; de pe băncile cărora ieșeau sute de tineri fără perspectivă, până la faimoasele toalete în fundul curții.

O bună perioadă, chiar și după anul 2000, în multe grădinițe și școli de la țară, din județul Botoșani, se învăța aproape la fel ca acum 100 de ani, fără materiale didactice, în frig și în școli cu pereții crăpați.

În ultimii ani, lucrurile s-au schimbat radical în unele comune din județul Botoșani. Inclusiv la nivelul învățământului preșcolar. În anul 2022, în multe sate botoșănene funcționează grădinițe ultra-moderne, mult mai bine dotate decât unități de învățământ similare de la oraș. Toate aceste investiții în sistemul educațional au fost făcute fie cu bani de la Uniunea Europeană, fie cu fonduri guvernamentale. „Lucrurile au început să se schimbe, din multe privințe, în multe localități din județ. Și aici mă refer la investițiile în infrastructura școlară“, spune Bogdan Suruciuc, inspector școlar general.

Grădinița care oferă condiții mai bune ca acasă

Una dintre cele mai moderne grădinițe din județul Botoșani se află în satul Bălușeni, din comuna cu același nume. Bălușeniul este o comunitate săracă, de agricultori și crescători de animale, situată la aproximativ 20 de kilometri de municipiul Botoșani. Până anul trecut, cei 50 de preșcolari care frecventau grădinița Bălușeni învățau într-o clădire veche, cu încălzire precară și, evident, cu toatele în curte.

La începutul anului 2022 a fost dată în folosință o nouă grădiniță. Este vorba despre o investiție nouă de peste 1.8 milioane de lei, prin AFIR. Noua grădiniță este o clădire ultra-modernă, cu etaj și săli de clase foarte spațioase dotate cu echipamente educaționale moderne. Fiecare sală de grupă este dotată cu laptop-uri, videoproiectoare, imprimante dar și numeroase jucării și jocuri educative. Grădinița are și o sală multimedia pentru activități colective dar și un spațiu de joacă exterior, foarte modern. La toate acestea se adaugă toaletele cu duș, pentru ca cei mici să se poată spăla și schimba după orele de mișcare.

Educatoarele spun că dotările moderne le ajută să poată face activități specifice învățământului modern. „Avem de toate. Adică imprimante, laptop-uri, videoproiectoare, jocuri, rechizite. Asta înseamnă că ne putem desfăşura activitatea în condiţii optime. Aşa se face performanţă în educaţie“, spune educatoarea Elena Ștefan, un cadru didactic cu experiență de la grădinița Bălușeni.

O altă educatoare spune că elevii, mai ales cei care provin din familii defavorizate, vin la grădiniță cu cea mai mare plăcere, mai ales că au condiții mai bune ca acasă. În special toaleta din interior și apa caldă.

Cea mai modernă grădiniță din județ

Cea mai nouă și, considerată de autorități, cea mai modernă grădiniță din județ, se află în comuna Mihălășeni. Este vorba tot despre o comunitate de agricultori, în mare parte, situată la o distanță considerabilă de municipiul Botoșani. Investițiile în educație au fost însă prioritare în ultimii ani. Grădinița a fost dată în folosință, în luna septembrie a acestui an și a costat aproximativ 2 milioane de lei. Banii pentru construcție și dotare provin din fonduri guvernamentale, prin programul PNDL 2.

Grădinița are peste 500 de metri pătrați și patru săli de clasă. La acestea se adaugă un spațiu de joacă modern, spații speciale educaționale dar și toalete în interior. Fiecare sală de clasă este dotată cu echipamente moderne, fiecare preșcolar are propriul vestiar, dar sunt amenajate și spații tematice. „Sunt condiții foarte bune. Este foarte important pentru copiii din comunitatea noastră să beneficieze de educație la standarde de secol XXI. Cu siguranță educația este cea mai importantă pentru dezvoltarea oricărei comunități“, spune edilul din Mihălășeni, Daniel Chelariu.

Super-grădinița de la țară

O altă unitate de învățământ preșcolar foarte modernă, de la țară, este cea construită în Broscăuți, o localitate situată în apropiere de municipiul Dorohoi. Este vorba despre o grădiniță dată în folosință în anul 2018 și care a costat aproximativ 200. 000 euro, cu fonduri de la Ministerul Dezvoltării Regionale.

Grădinița are patru săli de clasă în care învață 70 de preșcolari din comună. Clădirea a fost prevăzută special cu geamuri mari, speciale, pentru ca cei mici să se bucure de lumină naturală. Totodată a fost izolată în așa fel încât să asigure confort termic pentru orice anotimp. Fiecare sală de grupă are baie proprie, iar sălile de clasă au dotări moderne.

Pe lângă aceste grădinițe mai sunt și alte unități de învățământ preșcolar la standarde moderne, ridicate sau reabilitate în mediul rural în județul Botoșani. Grădinițe moderne sunt și în comunele Corlăteni, Ibănești, Pomârla, Dersca sau Albești. Șefii inspectoratului școlar spun că aceste investiții sunt esențiale pentru salvarea învățământului din mediul rural. „Este altceva când un copil ajunge într-un mediu primitor, cu toate condițiile. În plus, cu noile dotări, actul educațional este mult facilitat și se poate vorbi de învățământ modern“, spune Bogdan Suruciuc.

Sursa: adevarul

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *