Consiliul Județean Botoșani, prin președintele Doina Federovici, s-a alăturat campaniei „Împreună oprim hepatita-Hai la doctor!”, desfășurată în cadrul proiectului Live(RO)2-Est.
În Sala „Nicolae Iorga” a Palatului administrativ a avut loc conferința de lansare a campaniei în județul Botoșani, susținută de prof.univ.dr. Anca Trifan (Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T. Popa” Iași, managerul proiectului în care parteneri sunt UMF Iași, Asociația Română Anti-SIDA (ARAS) și Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Spiridon” Iași, transmite printr-un comunicat Consiliul Județean.
În cadrul conferinței, Doina Federovici a felicitat organizatorii campaniei pentru inițiativă și s-a anunțat tot sprijinul de care au aceștia nevoie pentru ca și proiectul Live(RO)2-Est să fie un succes la Botoșani așa cum este și campania de depistare precoce a cancerului de col uterin.
„Frecvent auzim despre cazuri de persoane depistate cu ciroze sau cu insuficiențe hepatice grave, multe dintre ele care n-au avut niciodată informații că sunt bolnavi sau purtători ai virusului. Prin depistarea precoce a virusului hepatitei B sau C se micșorează riscul unor boli grave, chiar incurabile și de aceea salut ideea de organizare de campanii de informare și de screening. Am susținut astfel de campanii și în cazul cancerului de col uterin, de exemplu, campanie care la nivelul județului Botoșani a dat și dă roade. Vom sprijini orice inițiativă care vine în folosul botoșănenilor, pentru că, trebuie să recunoaștem că prevenția este mama înțelepciunii. Mă bucur că 37 de medici de familie din 28 de UAT-uri din Botoșani s-au alăturat proiectului LIVE(RO) 2 EST, unde botoșănenii pot face aceste testări gratuite. Mesajul meu către botoșăneni este să vină la medic, să-și facă screeningul, aibă grijă de sănătatea lor, că ea este bunul cel mai de preț!”, a fost mesajul transmis de către Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani.
Proiectul Live(RO)2-Est este parte a Programului Regional integrat de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și direcționare către tratament al pacienților cu boli hepatice cronice secundare infecțiilor virale cu virusuri hepatice B/D din regiunile Nord-Est și Sud-Est și este finanțat din fondurile europene disponibile în cadrul Programului Operațional Capital Uman.