Hoţii care au furat clopotul bisericii din Hlincea şi l-au vândut la fier vechi, în luna februarie, au fost prinşi de către poliţişti. Doi dintre hoţi au fost identificaţi, iar al treilea este căutat încă.
„Poliţiştii Secţiei Rurale Ciurea au identificat trei bărbaţi, bănuiţi de comiterea infracţiunii de furt al unui clopot aparţinând unui lacaş de cult. Din cercetările efectuate de poliţişti a rezultat faptul că, la data de 28 februarie a.c., cei trei s-ar fi deplasat pe raza comunei Ciurea, iar din curtea neîmprejmuită a unui lacaş de cult ar fi sustras un clopot, pe care ulterior l-ar fi tăiat şi valorificat la un depozit de colectare a fierului vechi. Pe parcursul cercetărilor, poliţiştii au efectuat cinci percheziţii domiciliare, fiind ridicate în vederea completării probatoriului, mai multe obiecte şi mijloace de probă. De asemenea, pe numele celor trei persoane au fost emise mandate de aducere. Doi dintre bărbaţi au fost depistaţi de poliţişti şi prezentaţi Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi Judecătoriei Iaşi, instanţă care a stabilit plasarea lor sub control judiciar pentru 60 de zile. Cea de-a treia persoană este căutată de poliţişti, în vederea conducerii la cercetări”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi. Biserica este construită doar din donaţiile enoriaşilor, fundaţia a fost turnată în urmă cu doi ani, iar acum se lucrează la montarea acoperişurilor.
Preotul Bogdan Mihalachi a explicat pentru „Ziarul de Iaşi” că a achiziţionat clopotul de 300 de kilograme de la Mănăstirea „Petru Vodă” cu aproximativ 21.000 de lei, după ce clericii de acolo au decis să îşi schimbe toate clopotele. Acesta voia să îl amplaseze în biserica pe care se chinuie să o ridice de doi ani, în sat, dar fiindcă nu avea o clopotniţă era lăsat în zona de construcţie a lăcaşului de cult. Greşeala sa, spune preotul, este că nu l-a dus în curtea unui localnic ci l-a lăsat la vedere în şantier, unde nu erau în permanenţă oameni. „Mi l-au luat cum aţi lua un tort din cofetărie, l-au pus în căruţă şi l-au transportat noaptea. Sper să clarificăm cu camera video din zonă situaţia, au fost cei de la Poliţie. Mi-au spus că se duc în zonă să vadă cine are căruţă în sat să vadă familiile”, a spus pr. Bogdan Mihalachi.
Valoarea clopotului din bronz şi alamă, strict ca material utilizat, ar fi de peste 6.000 de lei, însă valoarea morală e mult mai mare: pe clopot era inscripţionat numele celebrului preot Iustinian Pârvu şi hramul „Sfinţii Arhanghelului Mihail şi Gavril”, exact hramul bisericii care urmează să fie construită în Hlincea. Mai mult, unul dintre enoriaşi era chiar nepot al preotului Iustinian Pârvu, iar toată comunitatea a văzut achiziţia ca fiind un lucru foarte bun. „Sper să nu fi reuşit să îl topească pe undeva şi să îl recuperăm, are o valoare mult mai mare pentru noi. Putem lua altul, dar era foarte important pentru noi”, a mai spus preotul, în luna martie.
Sursa: Ziarul de Iasi