Oraşul Ştefăneşti va avea serviciu de salubritate pentru bălegar

Executivul a decis unde va implementa prima componentă a proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi”. În urma programului, 18 comune şi oraşe din ţară, printre care şi oraşul Ştefăneşti din Botoşani, vor avea servicii de salubritate pentru bălegar, considerat principala sursă de poluare cu nitraţi şi nitriţi a solului şi, implicit, a pânzei freatice, scrie Evenimentul Zilei.

Iar potrivit proiectului, ţăranii din aceste localităţi vor trebui să transporte bălegarul pe platforme special amenajate, fiecare „transport” urmând să fie „percheziţionat”de angajaţii firmelor de salubritate. În cazul în care reziduurile animaliere nu vor fi curate, deţinătorii încărcăturii vor trebui să „cureţe” bălegarul de gunoi şi abia apoi să-l lase la depozitul localităţii.

Şi, pentru a venit în sprijinul agricultorilor şi al crescătorilor de animale, cei care nu au cum să transporte bălegarul vor putea apela la mijloacele speciale de transport (încărcător, tractor cu remorcă agricolă, cisternă vidanjată şi maşină de împrăştiat gunoiul) cu care vor fi dotate primăriile localităţilor respective.

Utilajele vor putea fi folosite însă de localnici doar „contra cost”, tariful fiind stabilit de autorităţile locale.

Proiectul de Hotărâre de Guvern, care a fost pus pe hârtie de specialiştii Ministerului Mediului, prin care este reglementat serviciul de salubritate pentru bălegar în cele 18 comune, mai prevede că, în perioada de fertilizare a terenurilor, fiecare familie „are dreptul să ridice de la depozitul de bălegar o cantitate egală cu cea adusă”. Dacă însă vor avea nevoie de mai mult îngrăşământ natural, oamenii vor trebui să plătească pentru el.

Nitraţii au poluat pânza freatică 

În susţinerea proiectului, specialiştii Ministerului Mediului vorbesc şi despre felul în care măsura va stârpi „o ameninţare directă la adresa sănătăţii”. „Problemele cu care se confruntă mediul rural în domeniul gestionării gunoiului de grajd au un impact major asupra societăţii civile, reprezintă o ameninţare directă la adresa sănătăţii şi au efect advers asupra calităţii vieţii”, arată aceştia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *