„Am urmărit desene animate la televizor până am adormit”, s-a apărat Adina Ghervase în faţa procurorilor, nepăsătoare, negând într-un mod revoltător şi inconştient că se afla la volanul autoturismului Alfa Romeo atunci când a omorât patru muncitori de la Citadin, în noaptea de 16 spre 17 iunie. Ea spune că s-a trezit apoi dimineaţă, la ora 8. Procurorii au însă probe solide cu imagini de pe camerele de supraveghere cu ea, înainte de accident, la volanul autoturismului, scrie ZiaruldeIasi.ro.
În jurul orei 1, pe 17 iunie, Adina Ghervase gonea nebuneşte la volanul unui Alfa Romeo, dinspre capăt Păcurari către Fundaţie. După ce a trecut de Petru Poni, în curba dinainte de AMRS, femeia a pierdut controlul volanului din cauza vitezei, aproape 150 km/oră, a izbit peretele unei case, apoi a lovit un grup de muncitori care lucra la decopertarea unui canal aflat la marginea şoselei, pe banda doi de circulaţie. Femeia nu a schiţat niciun gest pentru a redresa maşina. Patru muncitori au murit după ce au fost prinşi între Alfa Romeo şi autoutilitară. Doi dintre ei s-au chinuit groaznic înainte de a murit, deoarece a căzut pe ei smoală fierbinte. Unuia i-a ars 20% din suprafaţa corpului iar celui de-al doilea, 50%. La faţa locului au fost trimise mai multe ambulanţe, iar angajaţii de pe una dintre ele i-a oferit îngrijiri medicale lui Ghervase apoi a transportat-o la spital. După câteva ore, Ghervase a semnat că nu mai vrea să primească îngrijiri medicale şi a mers acasă, unde îşi lăsase copilul în vârstă de trei ani singur în casă.
Cum a dispărut?
Dimineaţă, femeia a chemat fostul soţ şi i-a încredinţat copilul, apoi s-a făcut nevăzută şi şi-a închis telefonul. Poliţiştii au căutat-o înfriguraţi. După câteva ore, femeia şi-a deschis telefonul şi a răspuns apelurilor poliţiştilor, care au mers să o ia: Ghervase se afla la cumpărături, în Palas. Adusă la audieri, femeia le-a spus noşalant poliţiştilor că nu doreşte să facă declaraţii, apoi s-a răzgândit subit. Le-a spus că nu se afla ea la volanul autoturismului care a omorât cei patru muncitori. Apoi le-a spus o „poveste” anchetatorilor, iar aceştia au decis să o examineze un psihiatru. Femeia le-a spus anchetatorilor că în data de 16 iunie ea s-a aflat la domiciliul său din Valea Lupului împreună cu fiul de trei ani şi a ieşit ocazional din casă doar pentru a face “mici cumpărături”. În jurul orei 18, ea a consumat 500 ml de bere cu alcool, apoi seara, împreună cu fiul său, s-au uitat la desene animate până în jurul orei 23, când a adormit. Dimineaţa, în jurul orei 8, s-a trezit şi imediat a mers pe jos până în Păcurari, la Brutăria Rustica, unde a cumpărat un tort. În timp ce se înapoia pe jos acasă, a fost oprită de către un echipaj de poliţie care i-a spus să meargă cu el deoarece maşina ei a fost implicată într-un accident. Ea a spus poliţiştilor că a văzut la televizor despre accidentul cu patru morţi, şi nu ştia cum s-a produs acesta. Ba chiar a spus că pe data de 16 nu a condus deloc maşina deoarece o lăsase în centrul oraşului, deoarece rămăsese fără carburant.
Auzind declaraţia femeiii, procurorii au decis să o consulte un psihiatru, care, după mai multe şedinţe, unde ea nu voia să coopereze, au declarat-o ca fiind cu discernământ în momentul accidentului. Totuşi, psihiatrul a subliniat pe foaia de observaţie că Ghervase suferă de tulburare de personalitate de tip emoţional instabil. De asemenea, medicul a mai adăugat că femeia nu manifesta niciun regret faţă de cele întâmplate, nu manifesta empatie faţă de cei morţi şi minţea cu neruşinare chiar dacă anchetatorii i-au arătat probele.
Curbă de maxim 75 km/h luată cu aproape 150 km/h
Procurorii au făcut rost de imagini de la mai multe camere de supraveghere de pe traseul străbătut de către Ghervase la volanul autoturismului Alfa Romeo. Astfel, pe o serie de imagini de la Petrom Păcurari, în jurul orei 00.54, femeia blondă, ce era îmbrăcată cu o rochie neagră, a a vut o discuţie cu angajaţii de aici, apoi a plecat. Anchetatorii au remarcat apoi faptul că femeia a trecut cu o viteză medie de 141 km/h prin opt intersecţii şi 10 treceri de pietoni şi a trecut pe lângă 24 de maşini, înainte de a produce accidentul. De altfel, în urma expertizei, s-a calculat că Alfa Romeo a intrat în curbă cu viteza de 148 km/h, iar în momentul impactului cu peretele casei avea 131 km/h, şi a lovit grupul de muncitori şi apoi autoutilitara acestora cu viteza de 48 km/h. Experţii au stabilit că maşina putea lua curba de la AMRS cu maxim 75 km/h. Tot anchetatorii au stabilit faptul că femeia avea o concentraţie de 1,13 mg/l alcool pur în sânge în momentul accidentului
CITEȘTE ȘI: (EXCLUSIV) Şocant: Şoferiţa care a ucis patru oameni avea 148 km/h la intrarea în curbă!
Toate acestea i-au făcut pe procurori să schimbe încadrarea faptei de ucidere din culpă în cea de omor, care este mult mai gravă şi se pedepseşte cu ani grei de închisoare. „Având în vedere modul în care inculpata a manevrat autoturismul în momentele anterioare şi concomitent accidentului, se poate concluziona că atitudinea subiectivă a acesteia faţă de faptă şi de urmările acesteia îmbracă forma intenţiei inerente”, au motivat procurorii schimbarea încadrării.
Un caz similar de “omor calificat” la volan: Claudiu Paşnicu
În Iaşi, în ultimii ani, acesta este al doilea caz în care un şofer care a produs un accident este cercetat pentru omor, şi nu pentru ucidere din culpă, cum se obişnuieşte în astfel de cazuri. În februarie 2017, Claudiu Paşnicu, care conducea un autoturism Audi cu viteză excesivă, a omorât doi oameni după ce a trecut pe culoarea roşie a semaforului. Accidentul a avut loc în Podu Roş, intersecţia cu Aleea Rozelor. Cele două victime erau soţ şi soţie şi se aflau într-un autoturism Logan, care a fost lovit în lateral cu o forţă uriaşă de către maşina marca Audi condusă de către Paşnicu. Imediat după accident, şoferul din Audi a fugit, fiind prins ulterior de către poliţişti. Procurorii au cerut ca Paşnicu să fie judecat pentru omor calificat, fiind şi condamnat, deoarece a condus în acest mod inconştient şi înainte de accident, prin oraş. Acesta a primit o pedeapsă de 19 ani şi opt luni de închisoare.