Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat, miercuri, de la Guvern, crearea unei celule de criză în condiţiil în care România se va confrunta în următoarele zile cu temperaturi caniculare.
Prin decizia Comitetului Național pentru Situații de Urgență, se va crea o celulă de criză din cauza caniculei. „În situaţia în care ne aflăm şi într-o perioadă de secetă în unele zone, puţine ploi, vegetaţie uscată, riscul de apariţie de incendii, de apariţie de incendii de pădure este foarte ridicat.
Astfel, azi, la nivelul CNSU, s-a hotărât desemnarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă ca structură responsabilă cu coordonarea măsurilor necesare a fi adoptate pentru gestionarea situaţiei generate de caniculă, activarea celulei de criză în cadrul Centrului Naţional de Conducere a Intervenţiei cu reprezentanţi ai structurilor cu competenţe în domeniul pe care-l deţin. Ne interesează să avem un om prezent în CNCCI.
În CNCCI, există o celulă pentru partea de refugiaţi. Se va crea o celulă suplimentară pe partea de caniculă şi care să gestioneze situaţia împreună cu IGSU, iar personalul din alte ministere va fi convocat la nevoie pe intervalele în care avem nevoie de ei.
Dacă o să avem avioane folosite de la Ministerul Apărării pentru stingere de pădure, vom avea reprezentant de la forţele aeriene. Dacă o să avem probleme iar la nivel de păduri, o să avem pe cineva de la Ministerul Mediului. Având în vedere că vor fi monitorizate zonele de păduri şi vom lucra cu ocoalele silvice, vom avea începând de mâine. Se activează centrul de la ora 12. O să avem reprezentant de la Ministerul Mediului şi din alte structuri.
S-a hotărât convocarea de îndată în şedinţa extraordinară a comitetelor judeţene şi a Municipiului Bucureşti pentru analizarea situaţiei operative şi dispunerea măsurilor necesare la nivelul fiecărei UAT. Aici ne aflăm la zonele care se vor afla sub incidenţa codului galben şi a codului portocaliu”, a anunţat Raed Arafat.
A fost aprobat un set de măsuri generale aplicabile în perioadele caniculare pentru populaţie, instituţii şi autorităţi publice centrale sau locale.
– adaptarea programului de lucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber
– amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor şi de adăpostire a populaţiei, dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit
– informarea preventivă a populaţiei cu privire la importanţa respectării recomandărilor pe timpul perioadelor caniculare precum şi interdicţia focului deschis la arderea de mirişti şi vegetaţie uscată.
– monitorizarea zonelor forestiere şi în special a celor frecventate de turişti de către personalul ocoalelor silvice, administratorii sau proprietarii acestora.
– desfăşurarea de controale de prevenire şi stingere a incendiilor la nivelul zonelor forestiere precum şi la nivelul localităţilor şi a operatorilor economici, deţinători de culturi agricole
– identificarea şi monitorizarea de persoane vulnerabile
– asigurarea operativităţii mijloacelor utilizate pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă pentru stingerea incendiilor şi intervenţie la accidentele pe căile rutiere sau feroviare.
– evitarea deplasărilor sau alternarea acestora cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat, magazine, spaţii publice, mai ales pentru persoanele care suferă de anumite boli cardiace, cronice, persoanele în vârstă.
– evitarea spaţiilor aglomerate, a expunerii la dosare şi a efortului fizic intens între orele 11 şi 18 la categoriile de persoane care sunt în risc să sufere unele complicaţii dacă sunt în zone expuse căldurii şi soarelui. – importanţa verificării de către rude şi de către autorităţi a persoanelor care stau singure în casă şi în zonele urbane şi rurale. Astfel de persoane sunt şi ele expuse în perioada căldurii dacă în casă nu au aer condiţionat sau apă potabilă.
Fără grătar la pădure, fără țigări aruncate pe geamul mașinii
De asemenea, secretarul de stat Raed Arafat a subliniat că că trebuie evitate tradiționalele grătare la pădure și chiar aruncarea țigărilor pe geamul mașinii în mers.
„Apelul nostru în mod deosebit către populație este evitarea sub orice formă a aprinderii focului unde este vegetație uscată, în zonele împădurite, în orice zonă în care poate să ducă la izbucnirea unui incendiu care să se extindă şi să necesite intervenţia pompierilor sau cu aviaţia MApN. Astfel de acțiuni pot să ducă la pierderi de vieți omenești.
Parteneriatul cu populația este foarte important.
Rugămintea noastră este pentru toți: nu aprindeți vegetația uscată, nu curățați terenurile folosind focul și turiștii să nu aprinsă foc în zonele împădurite și în zonele în care merg. Acest lucru este foarte important pentru că uneori, chiar dacă ți se pare că l-ai stins, rămâne ceva și duce la apariția unui incendiu.
Încă un lucru: nu aruncați țigările pe geamul mașinilor, mai ales când treceţi prin zonele montane. O țigară care a rămas aprinsă și ajunge la vegetația uscată poate să producă un incendiu”, a declarat Arafat, potrivit RomaniaTV