Mioriţa, variantă de criză. Unu-i din Nepal, altul din Sri Lanka, unul din Bangladesh. Nordul Moldovei nu mai are oieri, aşa că, dacă fermierii nu găsesc de import, sunt hotărâţi să-şi sacrifice animalele, pentru că nu are cine să le crească.
LA urma urmei, oile îşi urmează păstorii. Ce mai contează că sunt din România, din Nepal sau din Sri Lanka.
În plus, ciobanii din import trebuie să înveţe câteva cuvinte cât să ştie oaia încotro s-o ia. Pentru că nu mai avem ciobani, directorii din staţiunile de cercetare vor să aducă oeieri de peste hotare.
Ionică Nechifor, preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de ovine Moldoovis şi director al Staţiunii de Cercetare Popăuţi din Botoşani, spune că această criză a ciobanilor a devenit critică.
„De foarte mult timp chiar suferim la acest capitol, resursa umană lipseşte. Suntem nevoiţi să căutăm ciobani în alte zone. Noi am contactat câteva firme din Bucureşti şi suntem în faza în care acum încheiem acel acord între noi şi firma respectivă, de a racola forţă de muncă din Nepal”, a spus acesta, în exclusivitate pentru News Hour With CNN.
Toţi fermierii lucrează, în cele mai fericite situaţii cu jumătate din efectivul necesar la o stână.
„Nu se mai găsesc persoane capabile şi muncitoare. Aşa, să găsim unul să stea doar să supravegheze cred că am găsi, dar nu ne ajută foarte mult„, adaugă Florea Marian, şef laborator statiunea Popăuţi.
Mulţi tineri care ar vrea totuşi să fie ciobani, preferă să păzească oile altora din Europa, pentru că.brânza-i pe.euro, nu pe lei.
„Euforia aceasta de a pleca în afară, înca se menţine, deşi la ora actuală, salariile după noua lege sunt destul de bune in zootehnie, sau în agricultură, în general. Ideea este că nu avem. Poate se vor întoare, dar până atunci criza alimentară bate la uşă„, spune Ionică Nechifor.
Numărul oierilor este în continuare în scădere, iar dacă nu vor reuşi să aducă forţă de muncă din alte ţări, mulţi dintre fermieri vor fi obligaţi să-şi sacrifice animalele pentru că nu ar avea cine să aibă grijă de ele, potrivit antena 3