O tânără din comuna Mileanca a făcut naveta zi de zi pentru a studia la Liceul „Dimitrie Cantemir” din Darabani. Veronica Horopciuc este una dintre elevele din județul Botoșani care au obținut media 10 la Bacalaureat. Extrem de înțeleaptă, echilibrată, sigură pe ea, dar în același timp foarte modestă, acestea sunt cuvintele care o pot descrie pe scurt pe tânăra care are performanțe școlare incredibile.
Notele sale la Bacalaureat reprezintă, așa cum spune tânăra, „rezultatul unei munci continue, pe parcursul tuturor celor 12 ani de școală, o confirmare proprie a ceea ce am reușit până acum, rezultatul muncii mele și a profesorilor pe care i-am avut”.
Cu ambii părinți profesori și o soră care a susținut anul acesta Evaluarea Națională, această perioadă a fost una plină de emoții pentru întreaga familie. Cele două fete, Veronica și Ștefania, au făcut naveta pentru a ajunge la școală. Dacă Veronica se poate lăuda cu note de 10 la Bacalaureat, nici sora sa, Ștefania, nu e mai prejos: a obținut 9.80 la română și 10 la matematică, la Evaluarea Națională.
„Nu a fost usor, e obositor și câteodată cam complicat. Dar nu am văzut-o niciodată ca pe un impediment. A fost, cu siguranță, un efort în plus din partea mea și a părinților mei care au făcut multe sacrificii pentru mine, dar am reușit să îl depășesc cu ajutorul lor”, spune, plină de recunoștință, tânăra.
Cât despre secretul performanțelor sale școlare, Veronica spune că totul constă în muncă continuă. Niciodată nu i-au plăcut momentele în care „un profesor pune o întrebare și nimeni nu răspunde, așa că de fiecare data încercam sa găsesc pe cât posibil un răspuns”.
Vrea să devină profesor de matematică
Veronica își dorește să urmeze cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității “Alexandru Ioan Cuza”, în Iași pentru că vrea să calce pe urmele mamei sale.
„Ambii mei părinți sunt profesori. S-ar putea spune că vreau să calc pe urmele mamei, care e profesoară de matematică, dar acesta nu a fost principalul motiv pentru care îmi doresc să urmez acest domeniu. În mod curios aș putea spune, tata este cel care mi-a dat ideea când spunea că nu mulți absolvenți își doresc să devină profesori cu atât mai mult de matematică. Într-un fel, cred că acesta este felul prin care încerc să schimb lumea”, ne-a declarat tânăra.
Studiază canto de peste 10 ani
Veronica este pasionată și de teatru, dar a făcut și peste zece ani de canto.
„Înca de la grădiniță și până în clasa a XII-a am participat la activități extrașcolare la Clubul Copiilor Dorohoi. Acolo am făcut câțiva ani teatru, și mai bine de 10 ani canto. În timpul liceului m-am apucat și de chitară. Am avut într-adevăr un program încărcat, dar îmi făcea plăcere. Cu toate că nu erau cursuri legate de materiile principale pe care le studiam la scoală, am simțit că m-au ajutat foarte mult în dezvoltarea mea personală. Am continuat aceste cursuri și în clasa a XII-a, când mulți elevi renunță pentru a se pregăti pentru examen. Profesorul meu de canto și chitară de acolo mereu ne spunea că nu ar trebui să renunțăm la ceva ce ne face plăcere pentru că avem un examen. Asta nu înseamnă că școala trebuie neglijată pentru anumite hobby-uri. Cheia este sa găsești echilibrul între ceea ce trebuie să faci și ceea ce îți place să faci, și totul se asează de la sine”, ne-a mărturisit tânăra.
„O elevă completă, sensibilă, în egală măsură visătoare și foarte rațională”
Cadrele didactice de la Liceul „Dimitrie Cantermir” din Darabani au numai cuvinte de laudă la adresa Veronicăi.
„Veronica a fost mereu o elevă constiincioasă, cu abilități atât pentru științele exacte, cât și pentru cele umaniste. Este, cred eu, o elevă completă, sensibilă, în egală măsură visătoare și foarte rațională. Ne bucură media ei de 10 la examenul de bacalaureat, pentru că este un 10 muncit și binemeritat. Este o onoare să avem asemenea elevi precum Veronica, mereu dornică să cunoască, să înțeleagă, să se perfecționeze, să reușească”, ne-a spus directorul liceului, Manuela Răileanu.
Veronica are rezultate foarte bune și la olimpiade și concursuri școlare. În clasa a IX-a a participat la Olimpiada de Limba și Literatura Română, unde a obținut mențiune, dar și la concursul de creație literară “Sașa Pană” unde a obținut de asemenea mențiune. La fizică, a participat, în clasa a IX-a, la Concursul “Ștefan Procopiu” unde a obținut Premiul I și s-a calificat la faza națională. La chimie a participat, în toti cei patru ani de liceu, la Concursul “Cristofor Simionescu” la care a luat în fiecare an menține. În clasa a IX-a a participat la concursul “Magda Petrovanu” și a obținut, de asemena, mențiune.
Autor: Mihaela Macovei