Scolile din comuna Blandesti se pot lauda cu unele dintre cele mai scumpe grupuri sanitare, insa elevii sunt nevoiti sa utilizeze in continuare WC-uri improprii. Astfel, unitatea scolara din satul Cerchejeni beneficiaza de un grup sanitar in care s-au investit 166.291 de lei. Cladirea in care au fost construite grupurile sanitare are o suprafata construita de 48,4 metri patrati si a costat nu mai putin de 92.157 de lei, in timp ce pentru bazinul vidanjabil aferent s-au cheltuit 74.134 de lei. Desi instalatia de apa s-a defectat din iarna, elevii continua sa foloseasca grupul sanitar, pentru ca nu au altul.
Eugen Ciobanu, primarul comunei Blandesti, a precizat ca a preluat investitia la jumatatea lucrarii si ca nu crede ca a costat atat de mult, desi a propus si Consiliul Local a adoptat o hotarare unde valoarea de inventar a bunurilor este cea mentionata. „Grupul sanitar a costat asa mult pentru ca este aproape cat o casa„, a declarat Eugen Ciobanu, adaugand ca Inspectoratul Scolar a organizat licitatia si a acceptat pretul constructorului in 2008.
La scoala din Blandesti se inregistreaza un alt paradox. Unitatea scolara are nu mai putin de trei grupuri sanitare care au costat 186.029 de lei, insa doua dintre acestea, care au fost si cele mai scumpe, sunt inchise. Astfel elevii au ajuns sa utilizeze WC-ul construit in 2004 si evaluat la 1.380 lei. In prezent, grupul sanitar functional este o cladire care sta sa se darame. In 2008 in curtea scolii au fost construite inca doua grupuri sanitare, banii fiind asigurati de Banca Mondiala si guvern. Acestea au fost inchise, pentru ca nu au apa. Primarul nu poate aproxima data de cand nu mai sunt functionale, chiar daca este si profesor la respectiva scoala.
Acum se asteapta reabilitarea retelei de apa, insa primaria nu are bani de proiect, ci doar de documentatie. „Grupul sanitar actual trebuie demolat, dar nu putem acum, pentru ca celelalte doua sunt inchise. Au secat puturile de apa si nu mai pot folosite desi sunt in perfecta stare„, a mai precizat Eugen Ciobanu.
Edilul a aratat ca au fost respectate toate normele legale atat la licitatie cat si la receptia lucrarilor.
Sume uriase cheltuite si in alte zone
Grupurile sanitare construite cu bani suficienti pentru o casa nu sunt o noutate in judet. Unitatile scolare din Corni, Balta Arsa sau Poiana au toalete ce au ajuns sa coste peste 100.000 de lei. Fruntas este insa Inspectoratul Scolar Judetean, care si-a construit un grup sanitar cu 177.781 lei.
Finantarea a fost asigurata de la Ministerul Educatiei, in timpul guvernarii liberale, perioada in care „curgeau” banii pentru invatamant. Tot atunci au fost primite fonduri pentru amenajarea curtii interioare si efectuarea de lucrari la corpul unde functioneaza contabilitatea institutiei. In curtea interioara a fost amenajata o fantana arteziana in jurul careia au fost puse mese protejate cu un acoperis usor, unde sa se odihneasca vizitatorii.
Monitorul de Botosani