Autoritățile sanitare din Botoșani sunt în alertă după ce Ministerul Sănătății din Republica Moldova a anunțat apariția unui caz de holeră. Bacteria care provoacă infecția cu holeră a fost descoperit pe o plajă de pe malul Nistrului. În acest context, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din România a transmis o informare către toate direcțiile de sănătate publică din țară, iar, pe fondul acesteia, Direcția de Sănătate Publică Botoșani a anunțat că va lua măsuri pentru prevenirea apariției bolii.
Directorul DSP Botoșani, Teodor Ferariu, susține că apariția cazului din Republica Moldova impune efectuarea, cu o atenție sporită, a triajul epidemiologic în taberele de refugiați și verificarea respectarea regulilor igienico-sanitare din aceste tabere. De asemenea, el rețeaua medicală din teritoriu privind anunțarea imediată telefonică a cazurilor suspecte către Direcția de Sănătate Publică și recoltarea de probe biologice de la cazurile suspecte, pentru investigații de laborator.
Direcția de Sănătate Publică Botoșani recomandă populației:
- Consumați apa de băut numai din surse controlate (autorizate);
- Respectați cu rigurozitate regulile de igienă privind spălarea mâinilor precum și a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate;
- Evitați scăldatul în bălți/lacuri a căror apa este necontrolată.
Holera se caracterizează printr-un volum mare de scaune diareice, vărsături, crampe musculare, pierderea rapidă a fluidelor, până la 20 de litri pe zi, dar și deshidratare severă. Cei care se confruntă cu astfel de simptome ar trebui să meargă cât mai repede la un medic.