La Parlament a fost depus un nou proiect de lege cu privire la pensiile militare. Inițiativa legislativă prevede că pensiile polițiștilor și funcționarilor care lucrează în condiții de muncă deosebite vor beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu câte patru luni, la fiecare an.
Astfel, polițiștii care lucrează în grupa a II-a de muncă vor beneficia de o reducere a vârstei de pensionare de patru luni în fiecare an și nu la șase ani, cum se întâmpla până acum.
Sindicaliștii din Poliție au reacționat la finalul săptămânii, cu privire la proiectul de lege.
„La data de 08.06.2022 a fost depus în Senatul României proiectul de lege B362/2022 pentru modificarea art.21 alin.(1) din Legea nr.223/2015 privind pensiile militare de stat, proiect care vizează repararea unor inechități și discriminări în domeniul pensiilor militare. Propunerea legislativă este produsul unor dezbateri avute de către organizația noastră sindicală cu mai mulți parlamentari care au achiesat la ideea modificării Legii 223/2015 privind pensiile militare, în sensul modificării perioadelor de reducere a vârstei standard de pensionare în raport cu anii de activitate pentru militarii, polițiștii și funcționarii publici cu statut special încadrați în grupa a II-a de muncă/condiții deosebite”, au transmis reprezentanții Sidepol.
În opinia sindicaliștilor de la Sidepol, proiectul de lege este binevenit, menit să repare anumite disfuncționalități din sistem.
„La creionarea proiectului legislativ s-a avut în vedere necesitatea modificării actualei prevederi care statuează că militarul, polițistul sau funcționarul încadrat în grupa a II-a de muncă beneficiază de reducerea vârstei standard doar dacă a lucrat minim 6 ani, iar în continuare peste această vechime va beneficiat de 3 luni pentru fiecare an lucrat. De altfel acest proiect are și un rol reparator în concordanță cu sistemul civil de pensii care, în urma ultimelor modificări, prevede că pentru persoanele cu drept de pensie care au realizat stagiul de cotizare în condiții deosebite (grupa a II-a) se reduce vârsta standard cu 4 luni la fiecare an lucrat, fără a impune condiția cotizării a minim 6 ani pentru a fi posibilă această reducere”, au transmis reprezentanții Sidepol.
Proiectul de lege a fost depus la Senat pentru dezbatere. Dacă va primi „undă verde”, numărul pensionarilor din România ar putea crește semnificativ în următorii ani, ceea ce va reprezenta o mare provocare pentru Guvernul de la Palatul Victoria, informeaza RomaniaTV