„O colegă de facultate a întrebat în clasă cine se poate duce să îi ia o sticlă cu apă. Nimeni nu a vrut, astfel că m-am oferit eu. Ea nu ştia că sunt nevăzător, iar când i-am adus apa, se simţea stânjenită că nu a făcut ea asta pentru mine, dar tocmai despre asta este vorba, despre faptul că suntem egali şi eu mereu am văzut lucrurile în felul acesta”, arată Eusebiu, care a fost şi moderator al evenimentului de la Tg. Frumos, scrie Ziarul de Iasi.
„Lumea auzită şi simţită a copilăriei” este tematica de anul acesta a Zilelor Porţilor Deschise din cadrul Liceului Special „Moldova”. Elevi de la clasa I până la clasa a XII-a i-au bucurat pe cei prezenţi cu momente speciale de muzică, teatru, dans şi recital de poezii.
Evenimentul a adus alături şi foşti elevi ai liceului care au pregătit momente artistice pentru profesorii şi îndrumătorii lor, dar şi pentru cei care sunt acum în băncile acestuia.
În cadrul evenimentului au avut loc Simpozionul – concurs cu participare naţională intitulat „Lumea auzită şi simţită a copilăriei-experienţa personală în activitatea cu elevii cu deficienţe de vedere, spectacol de muzică şi teatru, porţile deschise la atelierele tematice: jocuri terapeutice, Citire şi scriere în Braille, art-terapie, drama-terapie şi o vizită în şcoală.
De asemenea, cei mici au participat la ateliere de gastronomie în care au preparat alături de cadrele didactice diferite feluri de mâncare şi ateliere de cusut. Echipa de goalball, fotbalul specific persoanelor nevăzătoare, şi-a demonstrat talentul în cadrul unui meci.
Invitat special şi moderator al evenimentului a fost Eusebiu, un absolvent al Licelui Moldova. Timp de 10 ani, din clasa a III-a până în clasa a XII-a, acesta a fost elev la Târgu-Frumos.
Originar din Botoşani, acesta a învăţat departe de casă, unde spune că s-a dezvoltat ca om. După absolvirea liceului, a venit la Iaşi acolo unde a studiat Conservatorul. Spune că fiecare perioadă din viaţa sa l-a învăţat să devină independent, să aibă încredere în el şi să îi ajute şi pe cei din jurul său.
„Aici am învăţat şi am trecut prin toate etapele adolescenţei mele. Mă întorc cu drag şi mereu încerc să îi ajut pe cei care au nevoie de mine. Acum, studiez la Cluj unde am dobândit multă independenţă şi îi ajut şi eu pe alţii. De exemplu, o colegă de facultate a întrebat în clasă cine se poate duce să îi ia o sticlă cu apă. Nimeni nu a vrut, astfel că m-am oferit eu. Ea nu ştia că sunt nevăzător, iar când i-am adus apa, se simţea stânjenită că nu a făcut ea asta pentru mine, dar tocmai despre asta este vorba, despre faptul că suntem egali şi eu mereu am văzut lucrurile în felul acesta. Sunt foarte fericit că am reuşit să devin ce sunt astăzi şi toate m-au ajutat să devin un om mai bun.”, a explicat Eusebiu.
La eveniment au participat atât oficialităţi ale oraşului Târgu-Frumos, cât şi oficialităţi ieşene. Directorului Liceului Special „Moldova”, profesorul Cătălin Condrea, spune că acest eveniment este şi o întâlnire prin care partenerii pot interacţiona cu elevii.
„Astăzi primim vizita prietenilor din toate judeţele Moldovei, judeţe pe care le deservim cu serviciile noastre de la Asociaţiile de Nevăzători şi multe alte instituţii pentru a participa la un program realizat de copii noştri, un cadou de la aceştia de Ziua Copiilor. Mâine, în ultima zi de eveniment vom primi vizita părinţilor pe care copii noştri îi aşteaptă cu momente artistice.”, a afirmat Cătălin Condrea.
Reprezentanţii Liceului mai spun că în viitor se doreşte realizarea a mai multe activităţi prin care elevii şcolii să reuşească să se integreze în societate.
Activităţile propuse în cadrul proiectului constituie un prilej de a împărtăşi din experienţa personală a cadrelor didactice şi a elevilor, având rolul de a facilita interacţiunea cu comunitatea, determinând competenţe şi atitudini pozitive esenţiale pentru viaţa personală şi profesională, aducând părinţii mai aproape de şcoală şi şcoala mai aproape de comunitate.
Organizatorii spun că o formă de organizare a activităţilor este spectacolul de muzică şi teatru care reprezintă o modalitate de exprimare a aptitudinile artistice asimilate pe parcursul activităţilor şcolare, iar atelierele de lucru tematice vor evidenţia abilităţile practice ale acestora.
Acţiunea este organizată de Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos, Asociaţia Nevăzătorilor din România şi Asociaţia Profesională „Bastonul Alb Moldova”, cu sprijinul Inspectoratului Şcolar Judeţean din Iaşi.