Sorin Cîmpeanu a anunţat că îşi doreşte încă un examen pentru elevi, care să aibă loc între 30 mai şi 10 iunie, în care şcolarii să fie testaţi pentru a se putea verifica nivelul lor de pregătire, în condiţiile în care un raport arată că 44% dintre elevi nu înţeleg ce citesc. Ministrul Educaţiei a anunţat astfel că din septembrie 2023 vom avea o altă bază educaţională.
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a participat, joi, la conferinţa de lansare a „Raportului privind nivelul de literaţie al elevilor din România”, elaborat de BRIO (Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare), el declarând că începând cu septembrie 2023, sistemul de educaţie din România va funcţiona pe cu totul şi cu totul alte baze.
Sorin Cîmpeanu a arătat că, pentru a aprecia corect aceste competenţe de literaţie, în scopul adoptării acelor măsuri care să îmbunătăţească aceste competenţe, e nevoie de o evaluare standardizată.
Vă spun că în septembrie 2023, sistemul de educaţie din România va funcţiona, începând cu septembrie 2023, nu mai este mult, pe cu totul şi cu totul alte baze. Aceasta este oportunitatea esenţială”, a spus Cîmpeanu.
Ministrul Educaţiei a menţionat că o altă oportunitate este aceea a conjugării, fără precedent, a eforturilor, resurselor din mediul public şi mediul privat. ”Nu ţin minte, deşi am mai trecut prin Ministerul Educaţiei, să fie existat atât de mare deschidere spre cooperarea între Ministerul Educaţiei şi cei care aveţi lucruri de spus în domeniul educaţiei”.
Anul şcolar 2023-2024: o nouă materie introdusă în programa elevilor din România
Cum să reacţionezi în caz de cutremur sau de incendiu. Este noua materie pe care elevii din România o vor învăţa la şcoală din septembrie anul viitor. Proiectul pilot a început deja în şcolile din Bucureşti, iar luna aceasta vor fi instruiţi în total trei mii de copii. Elevii din clasele primare s-au cam speriat când au simţit simularea cutremurului, aşa că specialiştii verifică acum de la ce clasă ar trebui să introducă modulul.
Este educaţia care poate salva vieţi, spune ministrul Educaţiei, care a anunţat că acest modul va fi introdus în noua programă şcolară, începând cu anul şcolar 2023-2024.
Până la schimbarea curriculei şcolare, simulatorul va ramane în Bucureşti până la finalul acestei luni. Aşa că trei mii de elevi din 16 şcoli din Capitală vor avea şansa să înveţe cum trebuie să se comporte într-o situaţie de urgenţă.
Materia ar urma sa fie introdusă de la clasele primare, gimnazial şi până la liceu, alături de module de educaţie financiară, juridică, rutieră şi sănătate.
Cum se vor calcula mediile elevilor în anul şcolar 2022-2023
Schimbări vor avea loc şi în anul şcolar viitor. O singură medie şi cel puţin două note pentru întreagul an şcolar. Aceasta este decizia pe care a luat-o Sorin Cîmpeanu pentru toţi elevii din România, începând cu anul şcolar 2022-2023.
„Va fi o medie la finalul fiecărui an şcolar. Evaluările se fac la început şi final de an şcolar. Fiecare profesor adaptează evaluarea din fiecare an şcolar. Profesorul este liber să gândească în funcţie de interesul elevului şi disciplină, nu dau eu lecţii profesorilor cum să facă evaluarea”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Până la finalul acestei luni trebuie ca elevii, părinţii, împreună cu inspectoratele şcolare din toată ţara să decidă şi când vor să aibă vacanţa din luna februarie. Vorbim despre o perioadă flexibilă în acea lună de anul viitor, aşadar trebuie să aleagă elevii şi părinţii dacă vor vacanţă în a doua, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie.
„O altă schimbare, o noutate, cerută de mediul socio-economic, şi pe care am agreat-o, am susţinut-o şi face parte din structura anului şcolar, este aceea a unei vacanţe mobile în luna februarie.
În funcţie de judeţ, fiecare inspectorat şcolar judeţean, prin consultarea cu elevii, profesorii şi părinţii, va decide dacă vacanţa din luna februarie va fi poziţionată în a doua săptămână a lunii, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie.
Deci, lăsăm libertatea de alegere, având la final un efect de uniformizare a presiunii – dacă vreţi, pe cei care oferă oportunităţi pentru sporturi de iarnă, pe reţeaua hotelieră, (…) având numai şi numai avantaje”, declara Sorin Cîmpeanu luna trecută, potrivit observator