Protest spontan al angajaţilor Spitalului Judeţean

greva Spitalul Judetean BotosaniAproximativ 30 de angajaţi ai Spitalului Judeţean au declanşat în această dimineaţă un protest faţă de decizia consilierilor judeţeni de marţi de a nu mai comasa spitalele cu Spitalul Judeţean. Ei spun că unitatea spitalicească s-ar încadra în categoria a V-a de clasificare, ceea ce înseamnă o subfinanţare care pe viitor va duce la autodesfiinţarea unităţii. Angajaţii spitalului susţin că votul consilierilor judeţeni este unul politic şi că este o crimă ca Botoşaniul să nu mai aibă un spital judeţean intern. La protest s-au alăturat  şi câţiva zeci de pacienţi care spun că nu vor să fie trataţi la alte spitale din alte judeţe. Protestul spontan a durat mai bine de un sfert de oră.

Spitalul Judeţean, în formula actuală, nu îndeplineşte criteriile pentru a se încadra în gradul III. Pentru a se încadra în acest grad, era necesară comasarea cu alte unităţi sanitare din alte profile. Însă aşa, va rămâne în gradul V. Consilierii noştri trebuiau să voteze ca judeţul Botoşani să aibă spital judeţean de urgenţă. Consilierii au votat împotrivă, iar asta înseamnă că Spitalul Judeţean de Urgenţă nu va fi, iar asta înseamnă că pacienţii vor trebui să meargă şi în alte judeţe. Consilierii judeţeni sunt răspunzători în primul rând de asistenţa medicală a judeţului nostru, răspunzători faţă de locuitorii acestui judeţ, pentru că pe pacieţi o să-i afecteze în primul rând dacă dispare Spitalul Judeţean de Urgenţă, pentru că nu vor mai putea primi asistenţă medicală de urgenţă aici, ci vor trebui să plece în alt judeţ. Ar fi culmea ironiei, şi asta r fi trecut în Cartea recordurilor, ca un singur judeţ din ţară să nu aibă spital de urgenţă„, a precizat Lia Temciuc, liderul Sanitas la Spitalul Judeţean.

Cadrele medicale de la Spitalul Judeţean se tem că o subfinanţare a Spitalului Judeţean va conduce şi la disponibilizări în rândul personalului din unitate. Ei speră totuşi ca autorităţile judeţului, dar în special consilierii judeţeni, să revină asupra deciziei, iar spitalul să fie comasat cu celelalte unităţi spitaliceşti din Botoşani.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Mihai Ţâbuleac, a declarat că a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca Spitalul Judeţeană să rămână unul de urgenţă. El spune că până acum nu i s-a cerut ca proiectul privind o eventuală comasare să fie repus pe ordinea de zi a Consiliului Judeţean.

În momentul acesta, dezbaterea acestei teme nu se mai găseşte în curtea CJ, iar continuarea procesului se află la Direcţia de Sănătate Publică pentru a propune încadrarea într-o categorie de clasificare pe care să-l trimită la Ministerul Sănătăţii. Chestiunea este că atunci când explici ceva trebuie să ai interlocutor care să şi înţeleagă„, a precizat Ţâbuleac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *