Naşteri sub apă la Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Botoşani

Gladiola Ilcu, directorul medical al Maternitatii Botosani
Gladiola Ilcu, directorul medical al Maternitatii Botosani

Spitalul de Obstetrică şi Ginecologie Botoşani intenţionează să promoveze naşterile sub apă. Conducerea unităţii spitaliceşti lucrează deja la o documentaţie pentru a fi trimisă la Ministerul Sănătăţii, de unde va trebui să primească şi acceptul. De asemenea, un aviz favorabil acestui proiect va trebui dat şi de către Consiliul Judeţean. Ideea conducerii spitalului se doreşte a fi pusă în practică pentru ca unitatea spitalicească să se încadreze într-o categorie superioare celei în care s-ar încadra în momentul de faţă, respectiv V. Pentru a se încadra în categoria IV sau chiar III, unitatea trebuie să trateze pacienţi din alte judeţe într-un procent de 20%, dar să desfăşoare şi activitate de ştiinţă şi cercetare.

În momentul de faţă, noi ne-am încadra în categoria V, unde finanţarea este foarte redusă. De aceea, ne-am gândit să promovăm naşerile sub apă. La ora actuală avem un bazin care nu este utilizat şi pe care putem să îl folosim pentru aceste naşteri. Aşa am putea atrage şi paciente din alte judeţe, pentru că în zona Moldovei nu se practică aceste naşteri. Este o clinică privată la Bicaz, dar nu de stat. La noi, aceste naşteri nu sunt recunoscute oficial, pentru că, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate nu decontează în totalitate serviciile, însă, de aceea solicităm şi acceptul Consiliului Judeţean, ca să ne susţină financiar în completare„, a declarat medicul Gladiola Ilcu, directorul medical al Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie.

Ca să îndeplinească şi cel de-al doilea criteriu, respectiv ca spitalul să desfăşoare şi activitate de cercetare, urmare a colaborării pe care o are Maternitatea Botoşani cu Facultatea de Medicină din iaşi, se intenţionează să se deschidă o secţie exterioară a Facultăţii de medicină din Iaşi la Maternitatea Botoşani, în care să fie pregătite moaşele. Proiectul va fi trimis MS săptămâna aceasta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *