Adolescent reţinut după ani de santaj

Un tanar de 19 ani a ajuns in arestul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP), dupa ce si-a stors de bani un fost coleg de liceu.

Santajul a functionat pana acum vreo doua luni, cand cel amenintat, elev in clasa a XII-a la Grupul Scolar de Industrie Usoara, le-a spus parintilor ca are nevoie de bani. Acestia au denuntat intreaga poveste, suspectul fiind retinut marti, in urma unui flagrant. 

 

Calvarul lui Mihai C. a inceput in urma cu mai bine de doi ani, cand Ionut  I., fost coleg de clasa cu el, a fost exmatriculat. Din cand in cand, acesta obisnuia sa treaca pe la scoala insotit de prieteni si, profitand de „spatele” pe care il avea, a inceput sa-i ceara bani. Mai naiv din fire si de frica sa nu fie batut, baiatul ii dadea de fiecare data tot ce avea prin buzunar sau trebuia sa fac rost de cate o sticla de bautura. De la o vreme insa, pretentiile santajistului au crescut, asa ca adolescentul a inceput sa ia lucruri din casa si sa le amaneteze. In luna martie insa, el a dus la amanet un DVD player. Luat la intrebari de parinti, Mihai C. a povestit cu lux de amanunte cele intamplate, iar acestia au facut o sesizare la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani. La un prim bilant, banii platiti au depasit 650 de lei.

Cazul a fost preluat de Politia municipiului Botosani, iar oamenii legii au inceput investigatiile. Marti, cand santajistul i-a cerut din nou 50 de lei, anchetatorii au organizat un flagrant. Intalnirea a avut loc in centrul orasului, pe Pietonalul Unirii, iar imediat ce banii marcati au ajuns in buzunarul lui Ionut I. au aparut si politistii. Ridicat pentru cercetari, tanarul a fost condus la sediul politiei unde a fost audiat.

Suspectul a fost acuzat si de furt

Ionut I. nu este la prima isprava pentru ca, din cate spun politistii, in urma cu un an el a fost retinut pentru furtul mai multor telefoane mobile si prezentat in fata procurorilor cu propunere de arestare preventiva. Pentru ca pe atunci tanarul era minor, procurorii au respins cererea motivat si de faptul ca faptele comise nu ar fi prezentat un pericol social deosebit. Acum tanarul a ajuns din nou dupa gratii. „Suspectul a fost retinut pe baza de ordonanta de retinere pe o perioada de 24 ore, urmand sa fie prezentat Parchetului de pe langa Judecatoria Botosani cu propunere de arestare preventiva sub acuzatia de santaj„, a spus Daniela Darea, purtator de cuvant in cadrul IJP. Daca va fi trimis in fata instantei, tanarul risca pana la cinci ani de inchisoare

Cazul nu este singular. La Dorohoi, o eleva de 17 ani de la Colegiul „Ghica” a fost santajata mai bine de un an de doi colegi, fiind obligata sa le achite aproape 4.000 de lei si sa le dea mai multe bijuterii din aur si telefoane mobile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *