Două anexe au ars marți, în mai puțin de o oră, la Ungureni și Chișcăreni. Deși s-au produs la câțiva kilometri distanță, cele două evenimente au ceva în comun. Ambele incendii au fost provocate după ce proprietarii au aprins focul pentru a distruge resturilor menjere adunate din gospodării și l-au lăsat nesupravegheat, potrivit reprezentanților Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.
Din cauza vântului, flăcările s-au extins la anexe. La Ungureni, acestea se puteau propaga și la casă. Pompierii din Săveni au intervenit prompt, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă, incendiile fiind stinse înainte de a produce pagube materiale însemnate.
Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, pompierii atrag atenția că trebuie respectate următoarele reguli şi măsuri de apărare împotriva incendiilor:
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi și în condiţii meteorologice fără vânt;
– arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate sau pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii şi stingerea jarului după terminarea activităţii;
– colectarea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în grămezi, astfel încât arderea să poată fi controlată;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
– se interzice acoperirea focarelor cu pământ.