Incepand de azi, Uniunea Europeana interzice medicamentele pe baza de plante. Cunoscute cu efecte terapeutice de netagaduit, plantele nu mai prezinta, brusc, incredere pentru cei care decid soarta sanatatii europene. Practic, nu va conta ca o planta a fost folosita cu succes si in siguranta zeci sau sute de ani, potrivit noii legi, aceasta va fi tratata ca si cum ar fi un drog. Pentru a primi autorizatie, producatorii de medicamente alternative trebuie sa dovedeasca faptul ca acestea nu sunt daunatoare si au fost utilizate in siguranta, cel putin 30 de ani, din care 15 in UE. Drept urmare, cele mai multe dintre produsele care acum se gasesc la plafar, drogherii sau care se vand sub forma de suplimente alimentare vor trebui reomologate.
Costurile procedurilor, estimate la sume cuprinse intre 80.000 si 120.000 de euro pentru fiecare planta, sunt prea mari pentru micii producatori, dar si pentru micii comercianti, care cel mai probabil vor fi eliminati de pe piata. „Este greu de crezut ca producatorii vor avea o asemenea forta financiara, iar produsele naturiste vor fi inlocuite de compusi obtinuti in laborator”, a explicat un farmacist botosanean.
Preturile mari pentru acreditarea unui medicament sunt, de altfel, motivul pentru care, la sfarsitul anului trecut, la nivelul Uniunii Europene foarte putine companii reusisera sa-si inregistreze produsele.
„Pur si simplu ne scot de pe piata cu aceasta directiva. Vor mai ramane mai putin de 30 de produse, restul urmand a se elibera doar pe baza de reteta, prin farmacii. La asta se doreste sa se ajunga. Din pacate nu e vorba doar de falimentarea unor magazine naturiste, ci de sanatatea atator oameni”, a spus proprietarul unui magazin cu produse naturiste.
John Dalli, comisarul european responsabil cu politicile privind sanatatea si consumatorii, a precizat, insa, ca UE a acordat o perioada de sapte ani producatorilor de medicamente traditionale pe baza de plante pentru a-si inregistra produsele. „Am ajuns acum la capatul unei lungi perioade de tranzitie. Pacientii pot avea de acum incredere in medicamentele traditionale pe baza de plante pe care le cumpara in UE”, a spus comisarul.
Directiva privind medicamentele pe baza de plante, care a actualizat o norma din 2001 le permite magazinelor sa-si epuizeze stocul actual. Astfel, pe langa pastilele pe baza de plante, nu vor mai putea fi vandute nici macar ceaiurile diuretice, calmante sau dietetice care nu vor avea si avizul laboratoarelor in acest sens.
Singura solutie a producatorilor si comerciantilor de a evita sanctiunile este de a elimina de pe eticheta mentiunile care se refera la aspectele strict medicale ale produselor pe baza de plante, insa acestia considera ca vanzarile vor scadea drastic daca se vor adresa doar cumparatorilor avizati.
Piata medicamentelor a crescut considerabil
Big Pharma, organizatia din care fac parte cele mai mari companii farmaceutice la nivel mondial, si care are parte de un lobby extrem de agresiv la nivel politic, in special in Statele Unite, va detine astfel monopolul pe intregul domeniu al sanatatii. Desi in tarile dezvoltate speranta de viata a crescut, campaniile publicitare ii transforma pe cei grijulii cu sanatatea lor in panicati. Probleme minore sunt descrise ca tulburari extrem de grave, care necesita ingrijiri grabnice. Astfel, timiditatea se transforma in „anxietate sociala”, iar tensiunea premenstruala devine „tulburare disforica premenstruala”. „Simplul fapt de a fi expus la un risc patologic devine patologie in sine”, a explicat un psiholog botosanean. Potrivit statisticilor la nivel mondial, cheltuielile populatiei cu sanatatea s-au dublat in ultimii sase ani, din cauza ca preturile la medicamente au crescut dramatic, dar mai ales pentru ca medicii au prescris din ce in ce mai mult.