Creşterea numărului de cazuri din ultimele zile este explicată de specialişti prin dominaţia subvariantei BA.2 a Omicron, mult mai transmisibilă decât subvarianta anterioară, BA.1
”Cum se dobândeşte dominanţa de către o versiune, apare faza de creştere, în care potenţialul de infectări trebuie să fie consumat de noua versiune. Săptămâna trecută am avut peste 50% din secvenţieri cu BA.2 şi am avut o creştere cu 1,5% faţă de săptămâna anterioară, iar săptămâna aceasta avem o creştere cam cu 15%, în medie, faţă de săptămâna trecută.
Iar aceasta într-un context în care este foarte clar că testarea în România aproape simbolică. Cred că mai sunt patru zone care mai testează: Bucureşti-Ilfov, Cluj, Timiş şi Constanţa”, subliniază cercetătorul Octavian Jurma.
Creşterea ratei de pozitivare la peste 12%
”Toţi parametri sunt în creştere cu excepţia celor secundari care reflectă scăderea valului BA.1, adică, în continuare numărul de internări va mai scădea o vreme, la fel şi numărul de decese. Pentru că toate sunt la 2-3 săptămâni în urma valului de infectări.
Creşterea de acum a numărului de infectări se va reflecta în numărul de internări şi numărul la ATI, abia peste două săptămâni.
Depinde foarte mult şi de cât de întârziată este testarea, adică dacă se face doar la internare, când e simptomatic pacientul. Dacă este aşa, atunci deja am pierdut o săptămână”.
Jurma estimează că valul infectărilor va tot urca
”Din ce vedem în Vest este o creştere mare. Peste tot este mult peste vârful valului BA.1. România este una dintre ţările cu aspect bizar în sensul în care valul BA.1 a fost lăsat să evolueze liber – n-am prea avut restricţii – astfel încât primul val Omicron a crescut foarte repede şi a scăzut foarte repede.
Noi am ieşit cumva din BA.1 înainte să debuteze în mod real BA.2, în vreme ce în Vest BA.2 a debutat cum,va după vârful valului BA.1 şi de aceea se vede o creştere cumva în trepte. De aceea e greu de spus cum va arăta valul BA.2 în România, însă dacă încercăm să extrapolăm din ce vedem în UK, Austria, cam peste tot BA.2 a prelungit cu 3-4 săptămâni valul 5”, estimează cercetătorul.
Valul Omicron infectează atât de repede încât până când se umplu spitalele a trecut valul
Octavian Jurma consideră că politica reintroducerii restricţiilor numai după ocuparea a 50% a paturilor COVID-19 din spitale anunţată de autorităţi este falimentară.
”Aceste valuri cu tulpini foarte infecţioase sunt scurte şi înalte. Valul Omicron infectează atât de repede încât până când se umplu spitalele a trecut valul. Ca măsură de prevenţie este inutil să mai faci ceva când s-au umplut secţiile de ATI sau morgile.
Deci, dacă noi vrem să prevenim infectările – pentru că de acolo provin spitalizările şi se selectează decesele – atunci trebuie să reacţionezi mult înaintea curbei. Cum face Austria acum că a reintrodus masca.
Nu discutăm de măsuri dramatice, ci de măsuri de protecţie a populaţiei vulnerabile.
”Suntem în cea mai vulnerabilă perioadă a pandemiei, pentru că până acum dacă tu te-ai ferit purtând mască ai fost cumva protejat şi de comportamentul celorlalţi, dar acum a dispărut comportamentul de protecţie colectivă. Iar circulaţia constantă a virusului e un pericol imens” mai spune Jurma.
Sursa: antena3