Edilul comunei Păltiniş, din nordul judeţului Botoşani, aflată la graniţa României cu Ucraina, vrea să rezolve problema depopulării satelor cu ajutorul refugiaţilor ucraineni, oferind peste 200 de locuinţe celor care vor să se stabilească în satele comunei. Autorităţile locale spun că satele comunei se depopulează într-un ritm accelerat din cauza îmbătrânirii populaţiei, dar şi a exodului sătenilor către ţările vest-europene, scrie Adevarul.
„Undeva la 50% din case sunt nelocuite, pustii. Au aparţinut fie bătrânilor care au murit, fie celor care au plecat la muncă în străinătate, pentru un trai mai bun şi nu s-au mai întors”, spune Costel Romanescu, primarul din Păltiniş. Valul de refugiaţi ucraineni care a tranzitat graniţa de nord a României le-a dat însă idei edililor din Păltiniş în ceea ce priveşte repopularea comunei.
Comuna Păltiniş se află la doar 18 kilometri de vama de la Rădăuţi Prut, o poartă de intrare în România a unui important val de refugiaţi ucraineni care au tranzitat Republica Moldova. Autorităţile locale din Păltiniş au sărit în ajutorul ucrainenilor care au fugit din calea războiului organizând aproape imediat un centru pentru refugiaţi. „Fiind aici la marginea Uniunii Europene trebuia să facem acest lucru şi să le sărim în ajutor. Aveam un centru de zi pentru vârstnici şi am luat hotărârea, dat fiind condiţiile bune pe care le aveam acolo, să organizăm un centru pentru refugiaţi. Avem apă, căldură şi mâncare”, a declarat Costel Romanescu
Peste 2000 de ucraineni au tranzitat centrul de refugiaţi de la Păltiniş. În acest context, autorităţilor locale le-a venit ideea să repopuleze satele comunei cu ucraineni. Mai mult, le pun la dispoziţie peste 200 de case celor care vor să se stabilească în comună. „Suntem dispuşi să-i ajutăm, deoarece satele noastre sunt goale.Putem să găzduim şi câte 200-300 de familii, le-am putea găsi locuinţe aici”, adaugă Romanescu. În plus, edilul spune că ucrainenii ar găsi rapid de muncă, în zonă.
„Sunt destule locuri de muncă aici. Mai ales în agricultură. Mecanizatorii agricoli, de exemplu, sunt la mare căutare. Avem fabrici prin Darabani, în apropiere. Apoi, pe la abatoare, dar este în zonă şi o fabrică de încălţăminte. Ar găsi loc de muncă, nu ar fi o problemă”, spune edilul.
„Sunt mai aproape de inima noastră” Autorităţile locale sunt convinse că ucrainenii se vor adapta uşor la Păltiniş, mai ales că dintotdeauna localnicii din cele două ţări au fost despărţiţi de numai câţiva kilometri de frontieră.
„Sunt mai aproape de inima noastră, în arealul acesta est-european. Avem o cultură asemănătoare noi aici, dar şi o religie comună. Suntem ortodocşi”, precizează primarul din Păltiniş. Localnicii comunei botoşănene sunt încântaţi că satele ar fi salvate cu ajutorul unor familii de ucraineni.
„Să vină cu copii aici, să reînvie satele noastre. Ar fi ceva extraordinar. I-am ajuta cum am putea. Ştiu că sunt oameni harnici”, spune o localnică.
Sa dea locuinte romanilorrefugiati din Ucraina, nu ucrainienilor si migrantillor asiatici care au stationat (temporar) in Ucraina. Nu dam si nu vindem nici un cm. de pamant strainilor, pentru care s- au jerfit inaintasii nostri. Este tradare nationala si trebuie pedepsita conform Constitutiei României.