Dispute în CJ Botoşani cauzate de comasarea spitalelor

Sedinta CJ
Consilierii judeteni ai PSD si PNL nu au votat promovarea proiectului privind comasarea spitalelor

Dispute în şedinţa Consiliului Judeţean din cauza includerii pe ordinea de zi a unui proiect privind comasarea spitalelor mici la Spitalul Judeţean Mavromati. Pentru că până pe data de 5 mai, unităţile spitaliceşti trebuie să se autoevalueze şi să se încadreze într-o categorie de clasificare stabilită de Ministerul Sănătăţii, executivul CJ Botoşani a introdus un proiect privind initierea procedurii transferului la managementul asistenţei medicale, desfiinţarea şi reorganizarea unor unităţi spitaliceşti publice cu paturi din judeţul Botoşani. Consilierii judeţeni PSD şi PNL au fost împotriva punerii pe ordinea de zi a acestui proiect.

Vicepreşedintele CJ Botoşani, Cătălina Lupaşcu, a declarat că votul consilierilor liberali acordat împotiva acestui proiect este motivat de faptul că nu au fost parcurşi paşii legali, în sensul în care proiectul nu a fost discutat  în comisiile de specialitate şi nici nu s-au purtat discuţii cu managerii spitalelor. „Un proiect nu poate trece in cinci minute după ce a fost pus la mapă. S-a luat decizia de a promova acest proiect într-un cadru restrâns iar noi nu putem fi părtaşi la această situaţie”, a declarat Cătălina Lupaşcu.

La rândul său, preşedintele CJ Botoşani, Mihai Ţâbuleac, a declarat că proiectul a fost supus discuţiilor şi votului consilierilor în regim de urgenţă, pentru a fi posibilă întocmirea şi transmiterea fişelor de evaluare către Direcţia de Sănătate Publică până la data de 5 mai. DSP Botoşani clasifică spitalele în funcţie de fişele de autoevaluare într-o grupă de încadrare.  „Managerii se vor afla între ciocan şi nicovală pentru că vor fi în situaţia de a falsifica aceste fişe. Nu dorim decât să oferim sprijin în redactarea acestor documente. Am elaborat acest proiect nu cu foarte mult drag, ci pentru a lua cu prudenţă o măsură. Nu desfiinţăm paturi, nu mutăm spitale, le vom permite bolnavilor să apeleze la serviciile medicale ca până acum”, a declarat Mihai Ţâbuleac. Practic, prin acest proiect se doreşte salvarea spitalului judeţean care nu se încadrează în niciuna din categoriile de clasificare prin preluare Spitalului de Copii şi a Maternităţii Botoşani.

Consilierii judeţeni au amânat discuţiile privind acest proiect până pe data de 3 mai, când a fost programată o şedinţă extraordinară de Consiliul Judeţean Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *