Deși există o mulțime de informații pe internet despre covoare, este întotdeauna bine să îți reîmprospătezi memoria. Ni s-a întâmplat de multe ori ca la intrarea într-o casă să vedem că covorul nu se potrivește bine cu restul încăperii. De aceea, astăzi îți vom oferi câteva sfaturi despre cum să alegi un covor pentru living.
Covorul din living nu este doar ceva ce trece sub mobilier, ci este un element esențial pentru a delimita spațiul de locuit. De aceea trebuie să căutăm să instalăm un covor care, pe lângă faptul că este potrivit stilului, arată și perfect în spațiu.
Covor: pentru ce este?
Primul lucru este să știi ce îți va aduce un covor. Dincolo de plăcerea estetică, covoarele îndeplinesc funcția clară și principală de delimitare a spațiilor. Covorul spune „acesta este locul în care trebuie să fii”.
Mărimea
Pentru un living mare, cel mai bine este ca mobilierul să plutească pe covor. Adică spațiul să nu fie delimitat de pereți. În acest caz ți se potrivește un covor mare acolo unde stau fotoliile, canapeaua și măsuța de cafea.
Dacă spațiul este mai mic și canapeaua este lipită de perete, soluția va fi un covor mai mic care să susțină doar picioarele din față ale mobilierului.
Covorul trebuie să fie cu 30 până la 40 de centimetri mai mare decât măsuța de cafea, pe fiecare parte. Și, în mod ideal, ar trebui să existe un spațiu de cel puțin 30 de centimetri între marginea covorului și perete.
Pentru ca un covor sa fie perfect trebuie ca toată mobila din living să aibă cel puțin 2 picioare așezate pe covor, ideal fiind chiar cu toate picioarele pe covor. Dacă acest lucru nu poate fi realizat, cel puțin toate scaunele trebuie să aibă picioarele din față în interiorul covorului.
Forma
Forma covorului tău este un aspect care nu este întotdeauna luat în considerare. Un detaliu important este să ții cont de designul acestuia în ceea ce privește forma și utilizarea mobilierului care va merge deasupra.
Daca zona canapelei, ca în cele mai multe cazuri, este spațiul tău de locuit mare parte din zi și chiar unde mănânci, cel mai bine este ca covorul să aibă forma propusă de măsuța de cafea.
Dacă masa este rotundă, cauta covoare livingrotunde, dacă măsuța este pătrată sau dreptunghiulară, păstrează acea regulă. Și respectând întotdeauna sfaturile de mărime enumerate mai sus.
Culori și stil
Întotdeauna există obiecte pe care le iubim atunci când le vedem într-o vitrină. În acest moment, idealul este să rezistăm impulsului și să ne acordăm timp să ne gândim la covorul de care ne vom îndrăgosti în raport cu propriul living.
Dacă canapeaua este cea mai voluminoasă și mai vizibilă piesă de mobilier și restul mobilierului este foarte colorat, o culoare sau un design mai auster sau neutru ți se va potrivi.
Dimpotrivă, dacă canapeaua și scaunele sunt în culori deschise sau albe, ai loc să profiți și să alegi covoare în tonuri puternice care să pună în evidență spațiul tău.
Proiectare
Există o mulțime de tipuri din care să alegi, deoarece există modele mai clasice, cum ar fi covoarele tipic turcești până la cele mai moderne, cu multe modele.
Pentru design și culoare îți recomandăm să decizi la ce va fi folosit livingul, întrucât dacă ai copii sau dacă ai mulți vizitatorieste mai bine să optezi pentru un model saturat care să împiedice murdăria să fie vizibilă. Totuși, dacă sufrageria este mai intimă și cu puțin trafic, poți alege chiar și un covor foarte ușor, dar care să fie într-adevăr o bijuterie.
Și ce covoare aleg?
Ca să fim sinceri, acest lucru ține mult destilul de decor și gusturile personale. Există covoare de lână, care sunt unele dintre cele mai scumpe de pe piață, dar sunt și cele mai rezistente la trafic.
Covoarele shaggy sunt super călduroase și dau senzația că te afunzi în ele, sunt realizate dintr-un material sintetic și sunt cele mai comune de pe piață.
Găsim și covoare din piele, care sunt super ușor de curățat, plus că sunt frumoase.
Cele din iută, care sunt mai mult covoare de vară și din materiale organice, sunt ideale pentru spații mai deschise cu stil rustic.