Presedintele Traian Basescu a declarat, marţi, că a finalizat proiectul de modificare a Constitutiei si ca dupa Paste il va trimite in Parlament spre analizare. El si-a exprimat dorinta ca odata cu alegerile locale din iunie 2012, sa fie organizat si referendumul pentru aprobarea noii Constitutii, scrie newsro123.com.
“Echipa care a lucrat a facut pasi inainte. Dincolo de a reflecta la rezultatul referendumului, in articole din Constitutie au fost introduse si modificari care vizeaza punerea in aplicare sau modificare a unor prevederi consititutionale, care au fost deja explicate prin decizii ale Curtii Constitutionale, ca sa nu mai fie ambiguitate la unele articole”, a precizat Basescu.
El a tinut sa sublinieze ca a propus in noua Constitutie o noua organizare administrativa a tarii, prin introducerea regiunilor in locul judetelor, specificand insa ca acestea vor fi definite pe baza unor criterii economice si sociale si nu pe baza unor criterii etnice.
În noua formulă, Botoşaniul ar fi inclus, alături de Iaşi şi Vaslui, în regiunea Moldova de Jos, iar Suceava, Neamţ şi Bacău în Moldova de Sus. De asemenea, Botoşaniul va fi împărţit în 2 judeţe, dintre care Botoşani (cu Ştefăneşti, Flămânzi şi Hlipiceni) şi Dorohoi (cu Săveni şi Darabani).
Regionalizarea este o tema veche si preferata a lui Traian Basescu si a Comisiei Prezidentiale pentru redactarea noului proiect de Constitutie, iar harta prezentata mai sus este tocmai rodul muncii acestei comisii. Dupa cum se observa, proiectul nu satisface intrutotul dezideratele maghiarimii, deoarece „Regiunea Transilvania de Est” nu inglobeaza si Muresul care este prin definitie parte componenta a Secuimii, alaturi de Harghita si Covasna, avand in plus adaugat teritoriul judetului Brasov, insa mult diminuat fata de intinderea actala (pe harta, Brasovul este in limitele vechiului comitat/judet Brasov de pana in anul 1948).
“De ce optez pentru aceasta organizare? Pentru ca, in principiu, cred ca diminuarea cheltuielilor aparatului de stat, fie ca e vorba de aparatul de stat central sau local, este la fel de importanta. In acest moment aveam prea multe consilii judetene, daca punem si sectoarele Bucurestiului, avem o birocratie extrem de ridicata, care ar putea fi simplificata, eventual prin organizarea unor astfel de structuri administrative la nivelul unor regiuni. Dar repet, nu pe criterii etnice, ci pe criterii care sa tina cont de echilibrul economic si social”, a declarat Traian Basescu.
Printre alte modificari ale Constitutiei, propuse de seful statului de ceva vreme in urma sunt Parlamentul unicameral, mandat pentru presedinte de patru ani, dizolvarea Parlamantului in situtia in care un presedinte suspendat este validat prin referendum.
din pacate acest OM nu mai stie ce vrea de mult!!!!poate doar pt el si familia lui!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Mai putini aleshi, mai putini din banii statutului dati la „galeata” pt salariile lor. Suna bine.
gretzos
Si-au pierdut mintile,asta este clar!
ce prostie…doamne astia nu mai stiu ce sa faca ca sa iasa in evidenta prin prostie…