Un top al judeţelor realizat în funcţie de numărul de turişti arată că Botoşaniul ocupă, alături de Vaslui, ultimele locuri. Clasamentul este realizat în funcţie de numărul de turişti care au beneficiat de serviciile hotelurilor sau pensiunilor din fiecare judeţ. Astfel, Botoşaniul primeşte, într-un an, în medie 2.388 de turişti/lună.
Statisticile Direcţiei Judeţene de Statistică arată că în perioada martie 2010- februarie 2011 au înnoptat în capacităţile de cazare din judeţul Botoşani 28.651 persoane. Cifra este de peste 110 de ori mai mică de cât cea înregistrată în judeţul Constanţa, care a primit, într-un an, doar în hoteluri, 3,1 milioane de turişti. Bucureştiul atrage şi el într-un an 1,8 milioane de turişti, iar Braşovul peste un milion. Judeţul vecin, Suceava, este pe locul zece în clasament. Evident, Constanţa atrage prin litoral, iar Botoşaniul nu poate emite aceleaşi pretenţii. Cu toate acestea, Botoşaniul dispune de un patrimoniu cultural unic la nivel naţional, care, dacă ar fi pus în valoare de autorităţi, ar putea genera valuri importante de turişti.
Casele memoriale ale lui Mihai Eminescu, George Enescu şi Nicolae Iorga ar putea dezvolta turismul cultural, însă, până în acest moment, autorităţile judeţene şi locale nu au întreprins nimic pentru atragerea de turişti. Nu doar proiectele pentru turismul cultural sau chiar ecumenic lipsesc, ci mai ales infrastructursa judeţului. Drumurile naţionale care leagă Botoşaniul de restul ţării (spre Suceava şi Botoşani) sunt într-o stare jalnică. În plus, cel care duce spre Casa Memorială George Enescu aproape nu poate fi utilizat.
Singurele evenimente care au dus la creşterea gradului de utilizare a capacităţilor de cazare sunt meciurile de fotbal, atât ale echipei FC Botoşani, cât şi ale naţionalei de tineret a României, care a jucat câtva partide pe Stadionul Municipal. De asemenea, echipa de volei feminin Pro Volei a avut o contribuţie însemnată, adevrsarele sale fiind cazate la Botoşani.
Şi asta în condiţiile în care în Botoşani aproape 1.000 de locuri de cazare/ noapte (30.000/lună) în hoteluri de trei şi patru stele, dar şi în pensiuni cu un confort ridicat.
Topul celor mai vizitate judeţe din România
Judeţul – Număr de înnoptări
- Constanţa – 3.166.706
- Bucureşti – 1.849.210
- Braşov – 1.074.159
- Vâlcea – 958.359
- Bihor – 884.736
- Prahova – 794.150
- Mureş – 518.163
- Timiş – 505.222
- Caraş-Severin – 471.000
- Suceava – 457.169