Uzina electrică a oraşului, proiectată de Anghel Saligny

uzina electrica IRE- RENEL- CONEL- E.ON
Uzina electrica a fost construita in jurul anului 1906 si coincide cu perioada de modernizarea a municipiului Botosani. Situata pe Calea Nationala nr. 36 cladirea a fost construita in locul unui generator ce producea energie pentru oras.

De acest imobil se leaga numele inginerului Anghel Saligny. Aceasta s-a implicat in realizarea constructiei, care avea sa devina monument.

Constructia este trecuta pe lista monumentelor istorice si astfel este protejata. Arhitectura este una industriala”, a subliniat Mihai Mihailescu, arhitect in cadrul Muzeului Judetean.

Sase ani mai tarziu, uzina electrica a fost data spre folosinta judetului, fiind una dintre cele mai puternice din nordul Moldovei. Botosaniul a devenit astfel un oras modern, atunci fiind realizata si  canalizarea orasului, iluminatul electric, pavarea strazilor

Un aspect diferit al acestui monument este ca in interior exista o harta ce cuprinde traseul iluminatului stradal si al cladirilor alimentate cu energie electrica.

Mihai Mihailescu a mentionat ca putini sunt botosanenii care cunosc aceasta harta. „Este o lucrare deosebita. Niciun botosanean nu o cunoaste, decat cei care lucreaza acolo”, a adaugat Mihai Mihailescu.

In prezent, constructia se afla in proprietatea statului si gazduieste o hala cu activitati industriale.

Monitorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *