Comportamentul neadecvat al șoferilor români urmează să fie sancționat de către agenții de poliție, potrivit unui proiect de OUG aflat în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne. Este vorba despre fapte la care recurg șoferii români pentru a-i intimida pe ceilalți conducători auto din trafic sau despre gesturi care pun în pericol siguranța publică. Amenzile se ridică inclusiv la sume de circa 3.000 de lei pentru cei care nu ar respecta prevederile prevăzute în proiectul de OUG, potrivit evz.ro.
În prezent, legislația din domeniul circulației pe drumurile publice nu definește expres comportamentul neadecvat în trafic al unui conducător de vehicul, care poate influența siguranța circulației, poate pune în pericol viața sau integritatea corporală a persoanelor sau poate aduce prejudicii proprietății publice ori private. Comportamentul pe care trebuie să-l manifeste în trafic participanții derivă din regulile de circulație, precum și din obligațiile și interdicțiile stabilite în sarcina acestora.
Amenzi de aproape 3.000 de lei pentru comportament agresiv
Pe fondul adoptării unui comportament neadecvat în conducerea vehiculelor pe drumurile publice, au fost înregistrate numeroase evenimente rutiere cu consecințe deosebit de grave. Pentru combaterea acestui fenomen tot mai des întâlnit pe drumurile publice, este necesară definirea comportamentului agresiv, precum și introducerea sancțiunilor corelative adoptării acestui comportament”, se arată în nota de fundamentare a proiectului inițiat.
Amenzile ce ar urma să se aplice șoferilor în astfel de cazuri sunt încadrate în clasa a patra de sancțiuni, adică vor fi cuprinde între 9 și 20 de puncte-amendă. Sumele încep de la 1.305 lei și pot să se ridice până la valoarea de 2.900 de lei.
Potrivit proiectului de OUG aflat în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne, șoferii care apelează la utilizarea semnalelor luminoase și/sau sonore pentru a-i determina pe conducătorii auto din fața lor să se deplaseze mai repede sau să elibereze calea de acces vor fi sancționați de către agenții rutieri.
De asemenea, va fi pedepsită și apelarea la manevra de deplasare în trafic cu spatele pentru intimidarea celorlalți șoferi, conform prevederilor proiectului citat.
Proiectul de OUG în cauză, aflat momentan în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne, trebuie să mai fie aprobat în Guvernul României. Ulterior, acesta trebuie să fie publicat și în Monitorul Oficial pentru a deveni lege efectivă.