Toți salariații din România vor putea beneficia, anul viitor, de o zi liberă, cu condiția de a participa la Recensământul Populației și Locuințelor 2022. Acesta este primul recensământ care se va desfășura preponderent on-line. Autorecenzarea se va putea realiza de pe orice telefon mobil tip smartphone, tabletă, laptop sau PC.
Ordonanța de urgență a Guvernului nr.19/2020 prevede că persoanele salariate care se auto-recenzează prin intermediul internetului au dreptul la o zi liberă, plătită, în scopul încurajării utilizării cu predilecție a acestei metode. Dovada autorecenzării on-line se realizează prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării, conform documentului oficial.
„Având în vedere condițiile sanitare impuse de pandemia de SARS-Cov 2, recomandarea noastră este pentru autorecenzare (prin completarea chestionarului online). Autorecenzarea aduce mai multe beneficii: evitarea contactului cu persoane externe locuinței, gestionarea timpului liber conform preferințelor, precum și asigurarea calității răspunsurilor furnizate direct de fiecare persoană”, susțin reprezentanții Direcției Județene de Statistică Botoșani.
Recensământul propriu-zis se va desfășura în trei etape:
a) 01.02.2022—13.03.2022 – pregătirea bazei de date de către I.N.S. cu variabilele de recensământ preluate din surse administrative.
b) 14.03.2022 – 15.05.2022 – autorecenzarea, respectiv completarea chestionarelor online de către populație.
c) 16.05.2022 – 17.07.2022 – coletarea datelor din teren de către recenzori, prin interviuri față-în-față, cu ajutorul tabletei.
La recensământul populației și locuințelor se vor recenza:
● persoanele cu cetăţenie română, străină sau fără cetăţenie, cu reşedinţa obişnuită în România, iar aceste persoane vor fi înregistrate la locul unde îşi au reşedinţa obişnuită.
● persoanele cu cetăţenie română, cu domiciliul în România, dar cu reşedinţa în altă ţară pentru o perioadă mai mică de 12 luni, iar aceste persoane vor fi înregistrate la locul unde îşi au domiciliul.
● persoanele cu cetăţenie română care sunt membri ai personalului misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale României în străinătate, membrii forţelor armate naţionale staţionate în restul lumii, personalul naţional al bazelor ştiinţifice naţionale stabilite în afara teritoriului geografic al ţării, persoanele de cetăţenie română care sunt membri ai echipajelor navelor de pescuit, altor nave, aeronave şi platforme plutitoare operând parţial sau în întregime în afara teritoriului economic;
● gospodăriile şi nucleele familiale;
● clădirile de locuit;
● clădirile cu altă destinaţie decât cea de locuit, dacă există cel puţin o locuinţă în acestea;
● locuinţele situate în orice clădire, indiferent de forma de proprietate, de pe teritoriul României;
● spaţiile colective de locuit