Medicul botoșănean Leonard Azamfirei, profesor și rector al Universității de Medicină din Tg. Mureș, atrage atenția că principala problemă a sistemului sanitar este numărul insuficient de medici care să gestioneze explozia de cazuri noi de Covid-19, dar și celelalte patologii care rămân, astfel, netratate, potrivit psnews.ro.
Azamfirei susține că, deși lipsa personalului medical agravează criza sanitară, Ministerul Sănătății a scos la concursul de Rezidențiat cu o mie de locuri mai puțin față de anul trecut.
„Un element pozitiv pe care pot să îl remarc este faptul că a crescut interesul pentru vaccinare, dar nu este de ajuns în niciun fel. Impactul creșterii vaccinării din ultimele zile îl vom vedea în sistemul sanitar abia în 3-4 săptămâni și până atunci ne lovim de această insuficiență absolut cutremurătoare a numărului de paturi din ATI și a unui deficit de medicamente esențiale care nu este în continuare acoperit, însă nu este o surpriză. Situația nu ar fi trebuit să fie o surpriză. Din punct de vedere medical, epidemiologic, urma să ne atingă un nou val în această toamnă. Să fim în situația în care să avem aproape același număr de paturi și chiar dacă numărul de paturi a crescut, resursa umană este aceeași care era și înainte.”, transmite Leonard Azamfirei.
Medicul a explicat că, pe lângă criza Covid-19, sistemul sanitar românesc se confruntă și cu o criză a mortalității persoanelor diagnosticate cu cancer „care a crescut de 3 ori în ultima perioadă” din cauza crizei sanitare provocate de virusul Sars-Cov-2 care a acaparat spitalele și personalul medical responsabil de aceștia.
„Gândiți-vă că România nu are numai bolnavi Covid-19. Există patologia cunoscută anterior pandemiei, pe care o găsim într-o situație de-a dreptul îngrijorătoare. Vă dau un exemplu: mortalitatea prin cancer a crescut în ultima perioadă din ultimul an cu 3 ori mai mult și asta pentru că bolnavii nu au fost diagnosticați în timp util, pentru că au fost surprinși în faze avansate de boală, pentru că nu au mai apucat să fie supuși unei terapii corecte pentru că paturile erau ocupate, medicii se ocupau de pacienții Covid și, practic, aceste pierderi care sunt paralele cu cele induse de Covid-19 ar trebui cuantificate și impun o reacție a sistemului sanitar cu totul și cu totul diferită.”, a adăugat medicul.