Simbol al municipiului Botoşani vechi de sute de ani

Biserica Sfantul Gheorghe Botosani
Biserica Sfantul Gheorghe Botosani

Biserica „Sfantul Gheorghe” este una dintre cladirile monument din municipiul Botosani. Lacasul a fost ridicat la jumatatea secolului al XVI-lea, fiind prima ctitorie a Elenei Rares, sotia lui Petru Rares. 

„Arhitectural, Biserica «Sf. Gheorghe» resimte influentele ctitoriei lui Stefan Voievod, Manastirea Popauti, inscriindu-se armonios in arhitectura citadina botosaneana”, a mentionat Ionel Bejenaru, istoric. Specialistul a adaugat ca mesterii din acea perioada au impregnat constructiei cu aspect de catedrala o nota de puternica personalitate.

Nicolae Iorga, un adevarat cunoscator al acestui monument preciza: „Nu exista niciuna din bisericile botosanene care sa nu prezinte (…) un caracter impresionant de vigoare si in acelasi timp de perfecta potrivire estetica. Sigur, curgerea timpului, diversele interventii de restaurare, reparatie, consolidare, insusi efectul dezvoltarii urbane au actionat si aici, fara a-i stirbi insa virtutile valorice”.

In anul 1911, Biserica a fost restaurata, pastrandu-si aceeasi inaltime ce domina Targul Vechi al Botosanilor.

Ionel Bejenaru a accentuat asupra faptului ca lacasul este in stare jalnica. „A ajuns o adevarata coloana fara sfarsit a degradarii, in ideea unui foarte mare semnal de alarma pentru autoritati”, a conchis istoricul.

Lacasul de cult este de mai multi ani in planurile municipalitatii pentru a fi reabilitat.

Moniutorul de Botosani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *