Banca Naţională a României (BNR) a publicat raportul asupra inflaţiei pe luna august, prognozând o inflaţie de 5,6% la sfârşitul acestui an.
Cel mai important element care a determinat această prognoză sumbră este dinamica preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice, precum şi ale alimentelor. Toate acestea se intercalează cu celelalte efecte economico-sociale generate de pandemie şi care, cumulate cu lipsa măsurile coerente de sprijin corelate cu măsuri antiinflationiste, pot duce inevitabil la colapsul economic al României şi la agravarea problemelor sociale din ţara noastră.
Pe fondul inflaţiei care deja tinde să devină galopantă, mediul economic se deteriorează vizibil, creşterile aberante de preţuri generând scăderea puterii de cumpărare a monedei naţionale, ceea ce implică o scăderea reală a performanţelor economiei, dar determină şi înăsprirea politicilor monetare şi financiare.
Rezultatul direct al inflaţiei este înrăutăţirea stării economice şi sociale a românilor, standardul de viaţă al populaţiei resimţind o puternică descreştere, în condiţiile în are preţurile continuă trendul ascendent, numărul de taxe şi impozite creşte, micii întreprinzători închid porţile răpuşi de poverile fiscale, resimt lipsa totală a sprijinului din partea unui stat puternic şi aplecat spre nevoia cetăţeanului. Şi dacă introducem în ecuaţie şi criza de pe piata forţei de muncă, nu putem decât să ne gândim la ce e mai rău.
Guvernul trebuie să protejeze interesele naţionale, altfel românii se simt determinaţi să apuce calea străinătăţii, iar cei care rămân în ţară să muncească până mor şi totodată să plătească împrumuturi făcute pe garanţia poporului român.
Monica Balanovici – Membru Biroul Politic Teritorial ALDE Botoşani
Sursa: comunicat ALDE