Factorii favorizanți implicați în dezvoltarea tumorilor renale sunt reprezentați de: fumat, sedentarism, hipertensiune arterială, obezitate, consum crescut de alcool, obiceiuri alimentare nesănătoase.
Examenul computer-tomografic CT reprezintă metoda de investigație și stadializare de elecție. În cazuri selecționate, se pot indica investigații imagistice suplimentare IRM, scintigrafie osoasa, CT cerebral, angiografie renală, scintigrafie renală.
Tumorile renale complet stadializate și caracterizate au indicație de tratament chirurgical laparoscopic, cu viză curativă și rezultate similare procedurilor chirurgicale deschise, atunci când stadiul este localizat, adică stadiile T1 și T2, cu dimensiuni sub 12 cm în general, adică tumori limitate la rinichi fără a depăși capsula renală proprie, în absența metastazelor în ganglionii limfatici regionali sau la nivelul altor organe.
Principiile respectării siguranței oncologice sunt respectate și în nefrectomia laparoscopică, cu abordarea primară a arterei și a venei renale, care sunt sigilate. Ulterior se disecă rinichiul cu țesutul adipos ce îl înconjoară, extragerea piesei făcându-se printr-o incizie de aproximativ 6-8 cm, situată lateral de ombilic; alternativ se pot folosi incizii de extracție a piesei situate mai jos in fosa iliacă dreaptă sau chiar în hipogastru prin incizie de tip Pfannenstiel.
În prezent, au fost dezvoltate tehnici chirurgicale laparoscopice alternative ce diferă prin calea de abord, menționând aici tehnica hand-assisted, tehnicile LESS sau NOTES sau cea asistată robotic, toate având aceleași rezultate funcționale și oncologice.
Principalele contraindicații ale utilizării acestei metode în tratamentul tumorilor renale sunt reprezentate de: existența coagulopatiilor necorectabile, existența afecțiunilor cardiace și pulmonare decompensate, existența peritonitei generalizate sau a septicemiei, existența tumorilor renale voluminoase sau avansate loco-regional cu invazia structurilor învecinate.
Chirurgia abdominală în antecedente sau obezitatea nu reprezintă contraindicații pentru nefectomia laparoscopică.
Atunci când experiența urologului permite, în cazul tumorilor renale stadializate T1a cu dimensiuni sub 4 cm localizate exofitic, se poate tenta ablația tumorii prin nefrectomie parțială pe cale laparoscopică, cu prezervarea rinichiului, iar în cazurile de tumoră renală cu invazie a venei renale principale stadializate T3a se poate efectua nefrectomia pe cale laparoscopică. Alternativ, laparoscopia poate fi utilizată în patologia renală pentru tratamentul chisturilor voluminoase, a hidronefrozei congenitale prin stenoză de joncțiune pielocaliceală, a rinichiului atrofic sau nefuncțional.
Intervențiile se realizează în siguranță în Spitalul Arcadia. Pentru programări, pacienții au la dispoziție numărul 0232 920, Call Center Arcadia.