Ce caracteristici sunt importante atunci când cumperi un televizor în 2021?

Panoul, feedback-ul, HDMI 2.1 și multe alte inovații tehnologice ale marilor branduri TV sunt relevante atunci când alegi cel mai bun televizor în 2021.

Dezvoltarea tehnologică avansează cu pași mari și, în cazul televizoarelor, nu va mai puțin rapidă. Producătorii adaugă noi caracteristici la fiecare nouă generație pentru a menține piața în mișcare.

2021 a venit cu o mare ofertă de tehnologii în ceea ce privește lumea televizoarelor, dar cum ne putem asigura că alegem cel mai bun model, ca să ne asigurăm că va fi actual în următorii câțiva ani?

Un consumator obișnuit nu cumpără un televizor în fiecare an. Cu toate acestea, nimeni nu vrea să simtă că televizorul lor a devenit depășit. Prin urmare, în următoarele rânduri vom învăța ce ar trebui să căutăm atunci când cumpărăm unul dintre aceste dispozitive.

Panou și lumină de fundal pentru o calitate excelentă a imaginii

În ceea ce privește tehnologiile panourilor și iluminarea din spate în acest an, acestea nu par să fi variat mult față de cele din anii precedenți. Majoritatea televizoarelor folosesc de obicei un panou LCD cu tehnologie IPS sau VA. În ciuda acestui fapt, dacă căutăm ceva mai accesibil și câțiva centimetri în plus, s-ar putea să găsim un model cu panou TN.

Dacă vorbim despre tehnologii frecvente de iluminare din spate, iluminarea periferică (Edge LED) și LED-ul direct sunt frecvente. Cu toate acestea, unele mărci din gama medie pariază pe iluminarea de fundal FALD (Full Array Local Dimming). Este important să știm că, dacă dorim cea mai bună calitate a imaginii, idealul ar fi să optăm pentru ultima opțiune.

Pentru a găsi un televizor LCD cu o bună lumină de fundal FALD, va trebui să alegem o gamă medie, înaltă sau premium. Din acest motiv, vom fi obligați să investim mai mulți bani.

Acum, în 2021, au apărut trei noi tehnologii: televizoare MicroLED, iluminare de fundal MiniLED pentru televizoare LCD și tv OLED cu panouri de generația a treia.

Conectivitate 2.1, excelentă pentru jocuri

Marii producători de televizoare implementează deja HDMI la modelele lor în 2021. Deși în prezent această interfață de conectare nu contribuie cu nimic în domeniul cinematografic, este ideală pentru jocurile video.

PlayStation 5, Xbox Series X și S și plăcile grafice NVIDIA GeForce RTX 30 și AMD Radeon RX 6000 au ieșiri compatibile HDMI 2.1. LG, Samsung, Sony, Panasonic, Philips și alte mărci au implementat de asemenea această caracteristică pe ultimele lor dispozitive.

Dar ce avantaje oferă HDMI 2.1?

  • Ne permite să transportăm semnale video 2160p cu o cadență de până la 120 FPS de la o consolă sau un computer la televizor.
  • Implementează tehnologia eARC (ARC îmbunătățit), adică televizoarele pot trimite orice format de sunet digital de înaltă rezoluție multi-canal la echipamentul nostru audio.
  • Introduce tehnologia VRR (Variable Refresh Rate), care reușește să sincronizeze imaginile emise de GPU-ul computerului sau al consolei și să le reproducă pe televizor.
  • Intră în modul ALLM (Auto Low Latency Mode), pentru a identifica faptul că televizorul primește un semnal video de la un dispozitiv de jocuri.
  • Introduce QFT (Quick Frame Transport), care reduce timpul necesar pentru a transporta semnalul video de la sursă la televizor.
  • În acest moment, singurele televizoare care implementează această tehnologie sunt NanoCell 8K și OLED 8K și 4K ale LG și Neo QLED 8K de la Samsung.

Conectivitate wireless Wi-Fi 6 și BT 5.0

Dacă vrem cu adevărat să cumpărăm un tv led, trebuie să privim dincolo de HDMI 2.1. Dacă vrem să avem cea mai avansată conectivitate wireless până în prezent, televizorul trebuie să aibă Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.0.

În acest moment, singurul brand major care implementează Wi-Fi 6 este Samsung în modelele sale cu ecrane 8K. Cu toate acestea, este de așteptat ca și alți producători să înceapă să facă acest lucru.

Dacă ne uităm la conectivitatea rețelei prin cablu, va fi necesar să ne dăm seama dacă televizorul încorporează un controler de rețea Gigabit Ethernet, o condiție pe care multe modele nu o îndeplinesc în acest moment.

Formate HDR

Atunci când alegem un televizor bun, trebuie să ne uităm la formatele HDR pe care le oferă. Televizoarele care oferă cea mai largă compatibilitate a conținutului HDR sunt televizoarele high-end și premium.

Prin urmare, dacă optăm pentru unul mediu, ar putea fi necesar să ne mulțumim cu un suport HDR de bază.

Dolby Atmos și DTS: importante pentru sunet

Dacă ideea noastră este să ne bucurăm de o calitate a sunetului învăluitoare și bună, cea mai bună opțiune este să conectăm televizorul la un dispozitiv multicanal. Cu toate acestea, acest lucru nu este întotdeauna posibil, iar producătorii de televizoare lucrează la îmbunătățirea calității sunetului.

Unele mărci folosesc inteligența artificială pentru a procesa sunetul, altele instalează difuzoare mici pe televizor și altele instalează actuatoare pe ecran în modelele lor OLED care provoacă vibrații imperceptibile pentru a emite sunet.

Televizoarele high-end LG procesează audio Dolby Armos, iar Samsung utilizează Dolby Digital Plus, însă niciunul nu procesează DTS. Cea mai bună opțiune în acest caz sunt modelele high-end ale Sony, care au atât Dolby Atmos, cât și DTS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *