Județul Botoșani se confruntă cu o criză majoră de procurori. În timp ce dosarele se înmulțesc, numărul procurorilor care se ocupă de ele scade, astfel încât mare parte dintre angajații din Parchet ajung să soluționeze dosare și în timpul liber. Șefa Parchetului din Dorohoi, prim-procurorul Nicoleta Arpinte, trage un semnal de alarmă în acest sens și cere Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să își facă datoria și să organizeze concursuri în magistratură.
„Dosarele pe care le am în lucru la Parchetul de pe lângă judecătoria Dorohoi, unde atribuțiile funcției de conducere îmi ocupă aproximativ 80% din timpul de lucru, astfel încât marea, marea majoritate a dosarelor le soluționez în timpul meu liber. Nu mă plâng, nu mă victimizez, sunt învățată cu munca susținută, problema este alta și aș vrea să o aduc la cunoștința opiniei publice, așa cum au început să procedeze și alți colegi din țară. Volumul de dosare crește în mod constant, în timp ce instanțele și parchetele sunt depopulate din cauza faptului că CSM nu a organizat suficiente concursuri de admitere in magistratura iar apoi CCR a blocat concursurile de mai bine de doi ani, timp in care au curs pensionările, astfel încât tot volumul uriaș de dosare nu mai poate fi gestionat doar cu eforturi ale celor rămași. Este practic imposibil. Am semnalat cu toții, procurori și judecători, această situație tuturor celor care au în fișa postului asigurarea bunului mers al justiției. Nu i-a păsat nimănui, nimeni nu a făcut nimic”, a precizat Arpinte.
Parchetului Dorohoi îi sunt arondate 18 comune, Poliția de Frontieră, la granița cu Ucraina, ceea ce înseamnă multe dosare de contrabandă și alte infracțiuni specifice. Potrivit Nicoletei Arpinte, PJ Dorohoi a avut cândva o schemă de șase procurori, „schemă pe care a decimat-o CSM în anii 2008-2009, până au sugrumat-o la jumătate, fără să țină cont de volumul de muncă. Și tot nu a fost suficient, au mai luat și un post de grefier, astfel încât au rămas 3 din 4”.
Numărul de dosare crește vertiginos, chiar dacă schema de personal e prea mică. An de an, spune Arpinte, s-au făcut memorii, cereri, informări, s-a prezentat situația la ședințele de bilanț, dar nimeni nu a luat nicio măsură.
„Actualul CSM pur și simplu refuză să redea unității măcar unul sau două dintre cele trei posturi luate nejustificat. Funcția de conducere este vacantă de 4 ani și așa va rămâne mult și bine iar într-o bună zi s-ar putea să nu mai vrea nimeni să facă naveta și să lucreze cu delegare la nesfârșit”, a adăugat Arpinte.
Șefa Parchetului din Dorohoi susține că această revoltă nu provine dintr-o victimizare, ci pur și simplu este un semnal de alarmă întrucât procurorii nu au cum să soluționeze dosarele chiar dacă ajung să lucreze și din timpul liber.
„Nu se victimizează nimeni. Suntem obișnuiți cu munca. Vorbesc în numele meu și al celor care chiar muncesc, nu am spus că toți magistrații muncesc la fel. Volumul de muncă este repartizat într-un mod revoltător de inechitabil, atât pe verticală, ierarhic, cât și pe orizontală, între parchetele de același grad. Însă am dori să tragem un semnal de alarmă pentru că au fost epuizate toate celelalte metode de a convinge politicienii și membrii CSM să își facă datoria. Nu este vorba despre noi. Noi facem atât cât ne stă în putere având în vedere că suntem oameni și nu roboți și în prezent suntem complet depășiți de situație și nu mai putem gestiona volumul de dosare, nu mai putem acorda atenția cuvenită fiecărui dosar în parte, de vreme ce trebuie să scoatem și cantitativ dosare, ceea ce dăunează calității. Cum poți scoate 70-90 de dosare pe lună, câte îmi intră în lucru, dacă la începutul anului mi-au luat trei luni să citesc și să solutionez un dosar complex, cu 13 volume? Dacă dosarele stau ani și ani de zile până să vadă o soluție, oamenii trebuie să știe că nu este vina magistraților, la judecătorii și parchetele de pe lângă judecătorii situația este dezastruoasă. Din păcate, cei afectați sunt justițiabilii și, în opinia mea, toți magistrații care își iau munca in serios ar trebui să facă publice problemele cu care se confruntă și motivele reale pentru care cetățenii nu pot beneficia de o justiție înfăptuită cu celeritate”, spune Arpinte.
Nicoleta Arpinte a acceptat să fie delegată la Parchetul de la Dorohoi și să facă naveta zilnic deoarece nimeni nu a acceptat postul de prim- procuror la Dorohoi. Și asta pentru că schema de personal a fost pur și simplu înjumătățită.